Hányan élnek majd Szegeden 100 év múlva?

Ma Szegeden 161 137 fő éli mindennapjait. Száz évvel ezelőtt ez a szám épp, hogy elérte a százezret, amivel Szeged volt az akkori Magyarország második legnagyobb városa. A kérdés most az, hányan élnek majd Szegeden 2118-ban?

Amíg az előző bekezdést elolvastad, 43 ember született a Földön. Ez azt jelenti, hogy naponta 353 000-en születnek a bolygón. Ez a szám Magyarországon 261, Szegeden pedig valamivel több, mint 7. Persze ez csak egy adat, hozzá kell még vennünk a halálozásokat és a vándorlást is. Ahhoz pedig, hogy több képet is adjunk a lehetséges eredményre, több módszert fogunk használni.

Hirdetés
Hirdetés

 

1. Az előző 100 év adatait véve

 

Feltételezzük, hogy a város lakossága a következő száz évben az 1918-2018. közötti mintát követi – ami persze elég irreális, tekintve, hogy valószínűleg nem lesz egy újabb II. világháború és az azt követő népességrobbanás sem. Nézzük először meg, hányan éltek a városban az elmúlt száz esztendőben. Pluszban itt van még ötven év (1870-1920.), amivel most nem számolunk, de azért jól mutat és például szemlélteti a nagyárvizet is, hogy mennyire lenyomta a növekedést.

 

 

1920. és 2018. között 46,65%-kal nőtt a város népessége, ezt előrevetítve 2118-ban Szegeden 236 205 fő élne, ami valahogy mégis reálisan hangzik. A város népessége jelenleg stagnál,

| nagyjából ugyanannyian élnek ma Szegeden, mint a 70-es évek végén.

Egy Szeged-méretű lengyel városban, Olsztynban ez idő alatt közel 30%-kal nőtt a lakosság száma.

 

2. Ha minden marad, ahogy most van

 

Tegyük fel, hogy Szeged népesség a következő tíz évtizedben pontosan ugyanazt a mintát fogja követni, mint az előző egyben. Picit emelkedik, aztán csökken egy nagyobbat, majd újból nőnek a számok. De pontosan hogy is volt ez?

 

 

Az elmúlt tíz év adatait böngészve láthatjuk, hogy a lakosságszám 5,17%-kal csökkent. Ha ez a csökkenés minden évtizedben újra és újra megtörténik, akkor 2118-ra mindösszesen 94 757 lakó marad. Ez elég drasztikus lenne, olyan, mintha Budapestről hirtelen eltűnne több, mint 700 000 ember, vagy Makón száz év múlva alig több, mint 10 000 ember élne.

 

Hirdetés


Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

 

3. Követve a világra vetett jóslatot

 

A United Nations Department of Economic and Social Affairs szerint a világnépesség 2100-ra eléri a 11 milliárd 213 millió főt. Ezt ha továbbvetítjük, 2118-ra a Földön 12 488 139 826 ember él majd, ez 37,7%-kal több, mint a mai 7 656 847 000. Ezt a növekedést Szegedre vetítve a városban száz év múlva 221 865-en élnének, ami 15 ezerrel kevesebb, mint az első módszer eredménye.

 

Verdikt

 

Persze egy ilyet lehetetlen kiszámolni, annyi összetevőt és választ nem tudunk, amik elengedhetetlenek a pontos eredményhez. Nagyban függ ez a világgazdaságtól, a helyi erőktől, attól, hogy milyen beruházások létesülnek a városban és környékén (pl. az ELI valószínűleg láthatóan fogja növelni a népességet) stb. És azzal nem is számoltunk, hogy bármikor belefolyhatunk egy újabb háborúba.

Akár az első, akár a harmadik válik be, szinte biztos, hogy a város sokat fog még nyújtózkodni a térképen, hiszen egyre nagyobb igény van a személyes terek növekedésére, a népesség inkább költözik nagy kertes házakba, minthogy maradjon egy viszonylag kis lakásban.
Egyedül a második verziónál nem várható a város területi növekedése, de csökkenése sem. Legfeljebb szellősebb lesz az élet, kevesebb üzlettel és rendezvénnyel, bár ez utóbbiak inkább függnek a lakók anyagi helyzetétől, mintsem számától.

 

 

Érdekel mi történik Szegeden, mik épülnek, vagy épp milyen kincsek tűnnek el az utcákról? Kövesd a Szegedert Facebookon és Instagramon.