Haág Zalán szerint a helyi baloldalnak a szegedi szabadstrandokkal kellene foglalkoznia, nem a Balatonnal

„A szabadstrandok elvételére tett kísérlet merénylet a magyar nyár ellen” – olvasható az MSZP legújabb kampányában, melynek aláírásgyűjtő akciójába bekapcsolódtak a párt szegedi önkormányzati képviselői is. Azok, akik – a helyi Fidesz és KDNP szerint – az elmúlt másfél évtizedben asszisztáltak ahhoz, hogy a városvezetés Szeged valamennyi szabadstrandját fölszámolja.

Az ezredfordulón a tápéi Sárga-üdülőtelepen, a felsővárosi panelek tövében létesített Foka-szabadstrandon, valamint a Belvárosi-híd újszegedi hídfőjének mindkét oldalán, a Partfürdőn és a Laposon is működtek kijelölt szabadstrandok. Mára valamennyi ingyenes tiszai fürdőzési lehetőség megszűnt Szegeden.

Haág Zalán helyi KDNP-s politikus szerint ha a szegedi önkormányzat az ATIVIZIG-nél kezdeményezné szabadstrandok kijelölését, rendbe tenné a partot, és a folyó strandolásra kijelölt szakaszát megtisztítaná az esetleges hulladéktól, törmeléktől, uszadéktól, az engedélyezett folyami szakaszon bólyákat helyezne ki, mobilkonténeres mosdót, wc-t létesítene és vízimentőt foglalkoztatna, s a vízminta alapján a fürdőhelyet a Kormányhivatallal engedélyeztetné, akkor minimális költségből üzemeltethetné a szabadstrandot.

Pár kilométerre a megyeszékhelytől ugyanis a korábban Szegedhez tartozó Algyőn jelentős fejlesztésekből kulturált ingyenes strandolási lehetőséget kínálnak a helyieknek és az odalátogatóknak, de ezt láthatjuk a csongrádi, mindszenti, szentesi Tisza-parton is. A felsorolt tiszai szabadstrandokon összesen több száz millió forintos fejlesztések valósultak, illetve valósulnak meg, nagyrészt pályázati forrásból. Haág szerint a szegedi városvezetés még csak nem is ígéri, hogy kezdeményezné a tiszai szabadstrandok újbóli kijelölését és fejlesztését, a baloldali politikusok a bárki által használható, sok milliárdos fejlesztésből megújult balatoni szabadstrandok “védelmében” gyűjtenek aláírásokat ahelyett, hogy esküjükhöz híven, Szegeden tennék a dolgukat. A balatoni ügyről itt lehet bővebben olvasni.

Szabadstrand Csongrádon. Fotó: Csongrád TV

„Hazugság a baloldali városvezetés propagandamédiájának állítása, mely szerint Szegeden csak egyetlen engedélyezett szabadstrand van, a Partfürdőnél. Ennek üzemeltetésére ugyanis sem tavaly, sem idén nem kért engedélyt a szegedi önkormányzat. Mint ahogyan nem kért engedélyt sem a Sárgán, sem a Fokán, sem a Laposon, pedig megtehette volna” – áll Haág közleményében. A politikus szerint a politikai propaganda jelenleg is fontosabb, mint hogy a szegedieknek kulturált, ingyenes szabadidő-eltöltést biztosítsanak a Tisza-parton, mely lehetőség a helyieknek Botka László regnálását megelőzően évtizedeken át rendelkezésükre állt.

 

Nyitókép: Haág Zalán kdnp-s (b), és Német Ferenc fideszes (j) politikusok sajtótájékoztatnak pénteken reggel. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder