„Ha lehetne visszatekerni az idő kerekét, soha nem csinálnám meg még egyszer ezt a videót”

A HVG látogatta meg makói kertesházában Vezsnyi Lászlót, akit ma már vasalódeszkás tesitanárként ismer szinte mindenki.

A cikkből számos dologra fény derült, Vezsenyi például elmesélte, hogy egészen idáig nagyon szerette a munkáját, bár az elmúlt évtizedben folyamatosan azt tapasztalta, hogy romlik az oktatási rendszer, hogy a gyermekekre kevesebb figyelem kerül, és hogy a tanároknak is kevesebb a sikerélménye.

A vasalódeszkás videóról azt mondta, hogy ez nyilván valóan csak egy vicc volt, természetesen nem valós tananyagként adta ki azt diákjainak. „Nem akartam vele a világhálón szerepelni, a százvalahány gyerekemnek szántam, hogy kicsit felrázzam, megnevettessem őket, hátha később szívesen bekapcsolódnak az órákba. Természetesen a videó nem tanagyag volt, nem tananyagként küldtem ki. Bár elhangzik az elején, hogy digitális úszás óra, de könyörgöm: nincs ilyen! És nincs búvárzokni sem. Nappaliban nem úszunk vasalódeszkán. Nem kell a szemüveget felvenni, ha erős a fény a szobában. Ugyanilyen szürreális dolog volt – ezt utólag nagyon bánom – hogy behoztam két üres sörösdobozt, meg egy üres csipszzacskót, és azt mondtam, hogy fontos a folyadékpótlás, meg táplálékbevitel. Nyilván a gyerekeknek soha nem mondjuk, hogy igyál alkoholt, meg, hogy tömd magad csipsszel” – mesélte a lapnak.

Fotó: Túry Gergely / HVG

Mesélt arról is, hogy talán ő volt az egyetlen, aki az ügy miatt nem felderült, hanem szenvedett, és hogy a tankerületi vezető távozását sem élte meg diadalként. „Ez nekem nem győzelem. Balázs József ugyan távozik, és tegyük hozzá, neki nem ez volt az egyetlen kártékony ügye. De ez a három hónap elment. És ezt nekem nem adja vissza senki. Csak a párom tudja, hogy én mit éltem meg, hogy bezárkóztam a szobába, még a saját kertembe sem jöttem ki egy hétig. Mélyen nyomasztott, hogy a szüleimnek hónapokon keresztül hazudnom kellett. Édesanyám amúgy is beteges, a karanténhelyzet pláne rosszul érintette, nagyon vigyáztunk rá. Mindig kérdezte, mi van az iskolában? Vagy ki tudtam kerülni a választ vagy nem, de akkor hazudtam. Nem mertem elmondani neki, hogy anyuka, megvontak a diákjaimtól, nem taníthatok. Nem tudom, mi történt volna vele, ha elmondom.”

„Ha lehetne visszatekerni az idő kerekét, soha nem csinálnám meg még egyszer ezt a videót. Annak ellenére sem, hogy látom, tízezrek állnak mellettem. Nem tudom, mikor teszem ezen túl magam” – mondta Vezsenyi.