„Ha az egyetem vezetése nem támogatja a változást, nem fogok erőlködni, mert az csak szélmalomharc lenne”

A Telex kereste meg a most 16 év után elbocsájtott szegedi professzort, Horváth Szatmárt. „Ha valaki pofozkodni áll, abban sok minden benne van” – mondta arra célozva, hogy a Rovó László ellen indított etikai vizsgálat mellett más is közrejátszhatott abban, hogy hétfőn azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól.

Ismeretes, hogy a Szegedi Tudományegyetem rektora még tavasszal járt Ausztriában síelni, majd kiderült, hogy koronavírusos. Ezután felmerült a gyanú, hogy vírushordozóként operálhatott betegeket, így etikai vizsgálat indult ellene a Magyar Orvosi Kamarán. Bár az etikai vizsgálatot a kamara Csongrád megyei etikai bizottsága indítványozta, azt végül átadta a győri testületnek, ami felmentette a rektort az ügyben.

Horváth arról beszélt a nemrég a távozó indexesek által alapított Telexnek, hogy az egyetem februárban meghirdetett Pszichiátriai Tanszék tanszékvezető pozíciójára ő is jelentkezett a hat éve regnáló tanszékvezetővel szemben, szerinte ugyanis „látszott, hogy a pszichiátria rossz irányba megy”. A professzor azt mondta, hiába érdeklődött telefonon és köremailben is pályázata elbírásáról, soha senkitől nem kapott választ.

„Aztán a regnáló tanszékvezető kihirdette, hogy ő a kinevezett professzor. Úgy voltam vele, hogy ha az egyetem vezetése nem támogatja a változást, nem fogok erőlködni, mert az csak szélmalomharc lenne” – fejtegette.

A feszült hangulat azonban ezt követően is megmaradt: most hétfőn a tanszékvezető és az egyetem jogi osztályának a vezetője azzal várta, hogy azonnali hatállyal fel lett mentve. Indoklásként 22 pontot írtak össze, melyekben alkalmatlanságát bizonygatják. Az egyik az volt, hogy Horváth az egyetem rossz hírét keltette, illetve hogy annak ellenére érdeklődött a tanszékvezető kilétéről, hogy az teljesen nyilvánvaló volt.

Fotó: Horváth Szatmár / Facebook

„A rektor megállapította a közalkalmazotti létre való alkalmatlanságomat, amit különösen nehezményezek, már csak azért is, mert elmeorvos szakértő vagyok. Lehetőségem sem volt tisztázni magam” – mondta a Telexnek Horváth Szatmár.

Horváth azt mondja, kénytelen meglépni, hogy külföldre menjen: „Három gyerekem  van, akiket egy szabad, nyílt társadalomban szeretnék felnevelni.” A Szegedi Tudományegyetem egyelőre nem kommentálta a történteket.