Gulyás: megyei jogú városokra nem vonatkozik a különleges gazdasági övezetek létrehozása

A csütörtöki Kormányinfón került szóba az a különleges gazdasági övezetekről szóló javaslat, mely értelmében a kormány egy tollvonással veheti el a városoktól a bevételeik jelentős részét adó ipari területeket, és azok adóit. Minderről részletesen tegnapi cikkünkben írunk.

Gulyás Gergely szerint azonban a szabályozással a cél Magyarország kiemelt gazdasági jelentőséggel bíró térségei gazdasági fejlődésének előmozdítása, a meglévő munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létesítése olyan elkülönített területek létrehozásával, amelyek kedvező körülményeket teremtenek a gazdasági tevékenység folytatására. A javaslat szerint az ilyen tevékenységből származó gazdasági eredmények az eddigiekhez képest nagyobb körben teszik majd lehetővé a térségben élő lakosság életminőségének javítását.

A jogszabály-módosítás Gulyás elmondása szerint csak a bővülő, a jövőben megvalósuló beruházásokat érinti, és azokra a kisebb településekre vonatkozik, ahol az 5 milliárd forintnál magasabb beruházások valósulnak meg.

„Fontos tévedés, hogy miután a megyei közgyűlésnek ad határkört, csak és kizárólag azokra a településekre vonatkozik, ahol a megyei közgyűlésnek van ilyen hatásköre, azaz a fővárosra és a megyei jogú városokra nem vonatkozik” – fogalmazott.

Streamable – free video publishing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

(via)