Gulyás: a nyitás újabb fokozatáról 5-6 nap múlva dönthetnek

Gulyás Gergely ezúttal nem jelentett be érdemi intézkedést, újabb ilyen majd csak a három millió beoltott után jöhet. Ez 5-6 nap múlva lehetséges. Az iskolákat viszont úgy tűnik, mindenképp meg akarják nyitni április 19-én.

Életmódunk, még ha maszkkal is, de akár már május végével, június végével visszatérhet a normalitáshoz – mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A kormány akár napok múlva dönthet a lazítás következő lépéseiről.

Az újraindítás első lépései a két és fél millió oltotthoz voltak kötve, de Gulyás szerint ezek nem érdemi enyhítések: szigorítások is életbe léptek, például az üzletbe belépők korlátozása. A kormány azt reméli, hogy még ebben a hónapban 4 millió fölé tudják vinni az oltottak számát. Eddig 3 millió 950 ezren regisztráltak, ha ehhez még az egészségügyi dolgozókat is hozzáteszik, az már 4 millió 200 ezer ember. A kormány április 19-ig meghosszabbította a hatályban lévő védelmi intézkedések érvényességét

A pedagógusok oltása: ők Pfizer/BioNTech vakcinát kapnak, ami már az első dózis után 80 százalékos védettséget ad. Azt kérte a tanároktól, hogy legyenek tekintettel a szülőkre és a diákokra is, a személyes jelenlétet semmi nem tudja pótolni az oktatásban. Az iskolanyitással kapcsolatban tárgyaltak a szakmai szervezetekkel, de egyelőre nem tett le a kormány az április 19-én esedékes nyitásról.

Újságírói kérdésre megemlítette, hogy védettségi igazolvánnyal járó jogosultságokról még nem döntöttek. Erre akkor kerül sor, ha majd több beoltott lesz, de például az egyik ilyen jogosultság lehet, hogy eltörlik a karanténkötelezettséget. A sportrendezvényeken csak védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni, így a foci-eb meccsein is. A miniszter szerint ugyanakkor júniusra már mindenkit be fognak oltani, aki regisztrált.

Gulyás viccnek titulálta a Telex kérdését, amely arra az összefüggésre vonatkozott, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) április 7-éig várta az idénre halasztott futball-Európa-bajnokságot rendező tizenkét város jelzését, hogy mennyi nézőt tudnak beengedni a mérkőzésekre, Budapesten négy meccset rendezhetnek júniusban. Pont ez előtt, kedden jelentette be Orbán Viktor, hogy megvan a két és fél millió oltás, és április 7-én megkezdődik az ország nyitása.

 

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.