Fűtőmű-street arttal várják vissza a fecskéket

A néhány hete a SZETÁV Kft. Vág utcai irodaházának komor épülettömbjén megnyílt „Dzsungel a betondzsungelben” című szabadtéri galéria után, most új környezetvédelmi street art projektet indított az önkormányzati cég egy szegedi, környezetvédelmi célú civil szerveződés, a Mondolo Egyesület tagjaival szoros együttműködésben, „Városmetamorfózis” címmel.

A Mondolo Egyesület és a SZETÁV Kft. közös hitvallása, hogy a természeti környezet és a városi környezet nem feltétlenül egymást kioltó fogalmak, azok harmonikus együttélése a valódi elérendő és elérhető cél. A Városmetamorfózis projekt a távhőszolgáltató jelenlegi infrastruktúrájának, komor ipari épületeinek megújításával, kortárs művészeti alkotásokká alakításával, esztétikusabbá tételével is azt kívánja sugallni, hogy a természeti környezet védelme mellett az épített és társadalmi környezetünk megóvása, javítása is kiemelt fontosságot élvez.

A projekt a SZETÁV Kft. kezelésében álló, Szeged lakóövezeteiben elszórva megtalálható lehangoló, szürke, ósdi és esztétikátlan ipari épületek informatív, figyelemfelkeltő, művészi alkotásokká történő átalakítását célozza, a lakótelepen élő lakosság közérzetét javítva és elősegítve a transzgenerációs kapcsolatokat is, hiszen a művészeti alkotások mind az idősebb, mind a fiatalabb korcsoportok számára közérthető, mindenkit érintő, lokálisan és globális is fontos témákra és problémákra reflektálnak. A Felsőváros II. fűtőmű esetében éppen a fecskék számának drasztikus fogyására.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A Városmetamorfózis program megvalósításának első lépése a SZETÁV Kft. Felsőváros II. fűtőmű egy madárbarát, webes oktatási felülettel bíró művészeti alkotássá történő alakítása. A természetvédelmi célú street art projekt szellemi atyja és szakmai lebonyolítója Ézsiás Tamás okleveles földtudományi kutató, a Mondolo Egyesület munkatársa. A street art festmény életre hívásáért pedig két szegedi művész, Marton Ákos és Vinkó Leó felel.

A festmény nem öncélúan gyönyörködtet: a magyarországi fecskeállomány aggasztó mértékű csökkenésére hívja fel a figyelmet. A fűtőmű két oldalán a városi környezethez tökéletesen alkalmazkodott két hazai fecskefaj realisztikus, művészi igényű ábrázolása látható.

A Molnár utca és Fecske utca által képzett oldal felől – az utcanevekhez hangolva – szárnyaló molnár fecske (Delichon urbicum), míg a Tápai utcai oldalon a füsti fecske (Hirundo rustica) csapatai díszítik a fűtőművet. A festményhez a szürreális vásznát maga a fűtőmű több, mint 800m2-es fém és ipari üveg falazata biztosítja.

Marton Ákos és Vinkó Leó művészi koncepciója szerint a szárnyaló fecskéknek csupán harmada kerül színes, realisztikus módon a „vászonra”, a fecskék nagyobb részben csak árnyékként, megfestetlenül, sziluettjüket mutatva kerülnek ábrázolásra: mintegy hiányukkal tűnnek fel. De nemcsak a fűtőműről hiányoznak a fecskék, hanem mindennapjainkból és a természeti környezetből is eltűntek 20 év alatt. Hathatós beavatkozás nélkül egyes előrejelzések szerint a 2020-as évek végére teljes mértékben hiányozni fognak a magyarországi ökoszisztémából.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A panelházas, fűtőműves, ipari jellegű városrész „metamorfózisa” nemcsak esztétikus és egyben elgondolkodtató képi világával varázsolja szebbé a lakóteret, a „Fecskefészek fűtőmű” gyakorlati és közvetlen madárvédelmi célt is szolgál: a városba érkező fecskék életterének és költési eredményességének javítását.

A MME Szalakóta Látogatóközpont vezetőjének, Bálint Dénesnek a szakmai irányításával egy 20 méter hosszú mesterséges molnár fecske telep kialakításába kezdtek a projekt résztvevői. A festmény Tápai utcai oldalán, 10 méter magasan, fecskepelenkával és műfészkekkel ellátott eresz kerül elhelyezésre, remélve, hogy a Szegedre visszaérkező fecskék költőhelyül választják azt.

A Madártani Egyesület 20 darab műfészkén kívül a Mondolo Egyesület tagjai és a bordányi Apraja-Falva Óvoda és Bölcsőde munkatársai és gyerkőcei által készített műfészkek is kihelyezésre kerülnek. Fontos tudni azt is, hogy a fecskék visszacsábításához nem elégségesek a mesterséges fészkek, az is szükséges, hogy a fecskék száraz időszakban is találjanak sárgyűjtőhelyet, amiből fészket tapaszthatnak. Így a fal előtti téren, a fűtőmű mellett elkerített sárlelőhely is kialakításra kerül.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A kihelyezett információs táblákon rövid fajleírások olvashatók, melyek segítenek a madarak életmódjának, egyúttal veszélyeztetettségének megértésében. A festmények QR kódokkal is ellátottak, melyek egy természettudományos oktató felületre terelik át az érdeklődőket, ahol bővebb fajismertető cikkeken, környezetvédelmi riportokon és videókon keresztül, interaktív módon szerezhetnek információkat az érdeklődők.

Egyúttal a SZETÁV városszerte fellelhető fűtőműveit környező fás-bokros területeken további 32 odú is elhelyezésre kerül, költési helyet biztosítva egyéb városi madárfajoknak (vörösbegy, fülesbagoly, rozsdafarkú stb.) is. A természet persze nem megerőszakolható, a fecskéken múlik, hogy visszaköltöznek-e: a SZETÁV Kft., a Mondolo Egyesület és minden résztvevő megpróbál megtenni mindent, hogy a madarak elég attraktívnak találják fészekrakáshoz a fűtőművet.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder

, ENT_QUOTES)?>" title_text="" order_type="social" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="2" ]