Független hírszolgálatot hoznának létre Márki-Zay Péterék

Egy a kormánytól független hírszolgálat létrehozásáról beszélt Márki-Zay Péter a Népszavának. A polgármester szerint fontos „a független sajtó fejlesztése”, de a Nyomtass te is! mozgalom és a MÚOSZ kezdeményezésével, mely szerint az ellenzéki városok hozzanak létre közös pénzalapot a független sajtó támogatására, nem ért egyet.

„Szeretnénk létrehozni egy független hírszolgálatot, amolyan ellenzéki MTI-t: az ellenzéki városok és a budapesti kerületek médiumai megosztanák egymással anyagaikat, így terjesztve azokat a híreket, amelyek nem jutnak el az emberekhez a közmédián és a megyei lapokon keresztül. Akár egy közös internetes felületet is létre lehetne hozni, ahová fel lehetne tölteni az anyagokat. Ezeket a híreket, valamint a platformot minden kormánykritikus erő használhatná” – nyilatkozta Márki-Zay Péter a Népszavának.

Az ellenzéki hírügynökség felépítése és működése egyelőre még csak ötlet szintjén létezik, a konkrét működés, az anyagok megosztásának és felhasználásának módja még kidolgozásra vár. Az elmondottak alapján a platform függetlenséget az szavatolná, hogy az ellenzéki vezetésű kerületek és városok vezetői az önkormányzati választásokat követően többször is kijelentették, hogy kormánypárti elődeikkel ellentétben nem szólnak bele a helyi médiumok tartalmába, az ott dolgozó újságírók és szerkesztők teljesen szabadon működhetnek.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Nyomtass te is! mozgalom nemrégiben egy olyan ötlettel állt elő, mely szerint az ellenzéki városoknak kellene létrehozniuk egy közös pénzalapot a független vidéki sajtó támogatására. A koncepció szerint a pénzalapot a MÚOSZ kezelné, és egy szakmai kuratórium döntene a pénzek odaítéléséről, amelyben a szabad városok képviselői is helyet kapnának. Vagyis a városok nem közvetlenül a saját megyéjük független hírportáljait támogatnák, így is elkerülendő a befolyásolást. „Hiszen ezeknek a hírportáloknak mintaadó szerepük lenne az önkormányzatok által finanszírozott sajtó számára is” – fogalmaz a MÚOSZ levele.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint erre nincs lehetőség. „Hogyan venné ki magát, ha a helyi adófizetők pénzét másutt használnánk fel?” – fogalmazott, majd hozzátette „anyagilag senkit sem tudunk támogatni, de ez nem is a megyei jogú városok feladata, a pártok milliárdokból gazdálkodnak, erre nekik kell forrást találniuk. Mi csak tanácsadással, ötletekkel, személyes részvétellel, valamint a közös nyilvánosság biztosításával tudunk segíteni.” Hódmezővásárhelyen egyébként nem régen indult új hírportál, melynek  a hódmezővásárhelyi önkormányzat vagyonkezelő cége a tulajdonosa.