Fogy az idő, le kell szedni a plakátokat

Három hetük van az önkormányzati választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek, hogy eltávolítsák a kampányidőszakban közterületeken elhelyezett plakátjaikat – írja az MTI.

A választási törvény szerint a szavazás napja után egy hónapon belül, tehát november 12-ig, azon belül pedig 16 óráig kell eltávolítania a plakátokat annak, aki elhelyezte vagy akinek az érdekében elhelyezték. Ha a hirdetményeket nem távolítják el időben, az önkormányzatoknak kell eljárniuk. Az önkormányzatok a határidő lejárta után maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd a költségét kiszámlázhatják.

A legtöbb önkormányzat a választási időszakra hirdetőtáblákhoz hasonló „kampányoszlopokat” helyezett ki a közterületekre, a jelöltek és jelölőszervezetek ezekre ingyen ragaszthatták fel plakátjaikat, szóróanyagaikat. A jelölőszervezetek azonban sok plakátot villanyoszlopokra is kihelyeztek; ezeket a plakátokat határidőig el kell távolítaniuk a közterületekről. Kivétel ez alól, ha egy bácsi magától hazavisz egy plakátot.

Azt nem tudni, hogy mi lesz a sorsa a Szegeden kiragasztott rengeteg „Újra Botka?” és „Ne lopj! Botka nem tűri a konkurenciát!” feliratú matricáknak. Bár ezekről azt sem tudni, hogy kik ragaszthatták ki, ugyebár. Vagy azt, hogy néhányat miért mérnöki pontossággal pont Szegederes matricákra tettek, eltakarva azokat. Rejtély.