Fiatal párok kaptak bérbe olcsó önkormányzati garzonlakást

Hat fiatal pár nyert olcsó önkormányzati garzonlakást az IKV-tól, a többségük a Tápai utcában. A havi lakbér 10 és 15 ezer között mozog, a feltételek közt, hogy mások mellett legalább egy éve Szegeden lakó 35 év alatti, munkával rendelkező és házasságban vagy élettársként élő párok pályázhattak.

A legolcsóbb lakbér 10233, a legdrágább pedig 15539 forint azoknál a  27 és 41 négyzetméter közti alapterületű önkormányzati garzonlakásoknál, amelyekre 35 év alatti fiatal párok pályázhattak az IKV Zrt.-nél. A feltételek közt szerepelt, hogy legyen határozatlan vagy legalább egy éves határozott idejű állásuk, legalább egy éves szegedi lakhelyük, vagy három éves tartózkodási helyük, életvitelszerűen itt lakjanak és házastársi vagy élettársi kapcsolatban éljenek együtt. Emellett elő-takarékosságot is kell fizetniük alapterülettől függően 18 722 és 28 208 forint között.

Fotó: Szeged.hu

Péntek délelőtt a Szeged.hu beszámolója alapján hat pár sikeres pályázatának eredményét jelentették be az önkormányzati ingatlankezelő cég székházában. Kardos Kálmán, az IKV Zrt. vezérigazgatója a portálnak azt mondta, akik most elnyerték az IKV valamelyik lakásának bérleti jogát, a piaci ár ötödéért lakhatnak modern körülmények között.

 

A lakások többsége a 2003-ban, kifejezetten fiataloknak bérbeadásra épült Tápai utcai “fecskeházban” helyezkedik el, itt gy szoba, összkomfortos lakásokra lehetett pályázni, ezen kívül egy lakást nyertek el még a Cserzy Mihály utcában. A lakbéren felül az új lakóknak az egyéb szolgáltatásokért 5-7 ezres díjjal kell számolniuk.

95 ezer forint az átlag szegedi albérletár

Szegeden 95 ezer forint egy átlagos albérlet ára, amely hét százalékkal nőtt az elmúlt egy évben. Ezzel egyébként egyetem ide vagy oda, a középmezőny tetején vagyunk, Debrecenben és Kecskeméten kell hasonló szinteken csengetni annak, aki lakást bérelne, a fővárosi árak több mint másfélszer ekkorák – derült ki az Ingatlan.com felméréséből, amit az Index szemlézett.

Most tíz olyan pár is pályázott, akik nem nyertek, a program így folytatódik. A megtakarítás azért feltétel, mert öt évre szól a lakásbérlet, a cél, hogy utána saját lakást tudjanak vásárolni a most önkormányzati bérlakásba költözők. Korábban írtunk róla, hogy országos viszonylatban is elég magasak a piaci albérletárak Szegeden, ami befektetésként jó hozam, viszont kifizetni nehéz, így vélhetően a következő turnusokra is lesz jelentkező bőven, aki most nem nyert, legközelebb újra beadhatják.

(Szeged.hu)