Fertőtlenítették egész Kübekházát, mert koronavírusos lett egy óvónő

Hétfőn este nyolctól egy terepjáró cirkált Kübekháza utcáin, és a hátulján levő porlasztóból vízzel hígított, vírusölő anyagot permetezett. Tavasszal egyszer már sor került ugyanerre – írja a 444. Molnár Róbert polgármester most amiatt rendelte el a fertőtlenítést, mert biztossá vált, hogy egy óvodapedagógus elkapta a koronavírust. 

Azt mondta, ezzel a levegőben és a felületeken levő vírusokat is képesek elpusztítani, még a házak kapuiról is. „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezt megcsináljuk. Bár a kormány elvonta a forrásainkat, a falu lakói összeadtak tavasszal egymillió forintot a védekezésre. Ezt akkor nem költöttük el, a tartalékainkat használtuk.” 

Szavaiból kiderült, hogy egy ilyen fertőtlenítés bruttó 130 ezer forintba kerül, és nem jár veszéllyel, a növényeket sem károsítja. „Ez egy bevett dolog.” A padokat, buszmegállókat, kukákat és a játszótéri berendezéseket is naponta fertőtlenítik kézi permetezővel.

Molnár levélben kérte a Csongrád-Csanád megyei népegészségügyi osztályt, hogy teszteljék a fertőzöttnek bizonyult óvónő kollégáit és a gyerekeket is, de egyelőre nem kapott választ.

A fertőtlenítést a szegedi Hygénia Kártevőirtó és Szolgáltató Kft. végezte, levelükben azt írják, hogy „csak és kizárólag az Országos Tisztiorvosi Hivatal engedélyével rendelkező, egészségügyben, élelmiszeriparban felhasználható virucid tulajdonságú fertőtlenítőszert használunk”. A levél szerint az anyag a felülettől függően 3-7 napra nyújt védelmet. 

Kübekháza Hírszolgálat Facebook-oldalán az olvasható, hogy a fertőtlenítés több mint két órán át tartott, minden utcán végigmentek, az óvoda, a játszótér, a faluközpont és a buszvárók környékére koncentráltan fókuszáltunk. Időközben megérkezett egy másik kübekházi óvonő teszteredménye is, amely negatív lett.

„Az óvodában folyamatosan mérjük az ott dolgozók és a gyermekek testhőjét, ahogy eddig is, most is ügyelünk a higiénes szabályok betartására. Sem tüneteket, sem újabb megbetegedéseket nem észlelünk. Reméljük, hogy mihamarabb visszatérhet ovinkba a megszokott, nyüzsgő élet! Köszönjük a szülők munkatársaink felé irányuló szolidaritását és megértését” – mondta Babarczi Istvánné óvodavezető.