Feri megette vacsorára a szegedi fiatalok lelkét

Gyurcsány Ferenc (továbbiakban Feri), a DK vezére tartott tegnap közönségtalálkozót a Hungiban. A politikus a közhiedelemmel ellentétben nem Botkát jött eligazítani, ennél sokkal rosszabb dolog az, ami történt.

Nem, nem. A Szegedma cikkében szereplő közlemény állításaival ellentétben Feri tegnap nem azért jött Szegedre, hogy Botkát eligazítsa. Bár ki tudja, hogy a Hungis esemény előtt kitöltötték-e azokat a kereteket, melyeket a szegedi Fidesz közleményében megjelölt, s ha igen, az összefogás mikéntjének utótárgyalásai, bármilyen paktumot is foglaljanak magukban, sem nőhetnek fel ahhoz a pusztításhoz, amit Feri tegnap a Hungiban végzett.

Amúgy volt egy gyanúm arról, hogy azért rendelte a Fidesz Szegedre a Ferit, hogy a választások előtti egyik utolsó karaktergyilkosságot Botkán végrehajtsa. Ezt be is igazolta a Szegedma cikke bár, ha jobban belegondolok, egyáltalán nem érdekel. Viszont azt fenntartom, hogy ha a kollégák nem csupán a Fidesz közleményére hivatkozva teszik közzé Feri képét, hanem végig is ülik az eseményt, egy sokkal komplexebb, a valóságra is reflektáló írás született volna az ex Doktor Miniszterelnök Úr szerepléséről, hasonló üzenettel.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Bevallom őszintén, nagyon kíváncsi voltam Feri szegedi szereplésére. Kíváncsi voltam a fiatalokra, hogy érdeklődésüket vajon a tényleges politikai aktivitás, esetleg az elmémesedett közélet határozza-e meg. Kicsit féltem attól, hogy a „kígyózó kígyók”, és a „legnagyobb kétjegyű prímszám” köré fog összpontosulni az este, ám ilyen végkifejlettel mégsem számoltam.

Feri megjött. Sportcipőben és melegítőben lépett be a Hungiba, s barátságos attitűdje betöltötte a teret. Rögtön nagy spanolásokba kezdett a fiatalokkal, beszélt a DK csetbotjáról, s vicceskedve más fiatalos szavakat is használt, olcsó marketingesként teremtve meg ezzel a társalgás közös platformját. Aki kérdezett tőle, annak megkérdezte a nevét, és hogy lássák a fiatalok, hogy mennyire törődik velük, később nevükön is szólította őket.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A nagykönyvben foglalt politikai pedofília esetét láthattuk megvalósulni. Feri semmit sem vállalva beszélt oktatásról, jövőről. Úgy nyilatkozott a politikai osztályról és az elitről, mintha nem bukott politikus és az ország egyik legnagyobb oligarchája lenne, s mintha az anyósa segítségével megvalósított privatizáció helyett a szebb jövő eszményének csiszolgatásával töltötte volna a kilencvenes éveket.

És a fiatalok csak kérdeztek és kérdeztek. Feri meg csak válaszolt, ám az érdemi tartalom elmaradt. Kábé az esemény felénél volt egy session, amikor szelfiket is lehetett tolni vele. Ekkor a fiatalok arcára lágy mosoly és boldogság ült, hogy immár VV Feri is a celebgyűjtemény részévé válhat.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Egy kisebb beszélgetésre is benevezhetett az, aki ezt követően is a helyszínen maradt. A kiscsoportos foglalkozáson Feri ült középen, és így bombázhatták a fiatalok kérdéseikkel a jövőre vonatkozóan. Volt egy kérdés, ami az ellenzéki összefogásra irányult. Feri ekkor kitért ennek problematikájára, s arra, hogy mennyire nehéz ennyi, különböző identitással rendelkező pártot irányítani, koordinálni.

Az egyik kérdésben a megszólaló, mint az ellenzék vezető erejére hivatkozott a bukott politikusra. Feri ezt nyugtázta, s kéjes mosollyal az arcán közölte, hogy igen, az a Jobbik, aki pár éve még szidta őket, most ott áll mögöttük. Az a Momentum, aki a harminc év leváltására szerződött, most ott áll mögöttük. Az az LMP, aki szerint lehetett volna más a politika, most ott áll mögöttük. „Pokoli nehéz lehet nekik.”

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Szinte láttam magam előtt, ahogy Feri a kígyó, a pocakjáról fogyasztja el az ellenzék pártjait, akik a könnyebb megélhetés reményében önként és dalolva fonódnak bele az udvari ellenzék öngyilkos szerepébe. Momentumról LMP-ig, Jobbikon és MSZP-n át, mint lelőtt vadak trófeái díszíthetik a pártok Feri nappaliját, aki most kacér mosollyal a szája szélét nyaldosva ecseteli a fiataloknak, hogy óó, ezeknek a pártoknak bizony van identitása. Persze, a Feri.

Az est végére úgy éreztük, hogy elveszett minden. 2006-ra, a költségvetés hamisításra, a szemkilövetésre, arra, hogy Feri okozta az első és a többi kétharmadot az Orbán kormánynak, már senki sem emlékszik. Hogy Orbán Gyurcsány elszámoltatásával kampányolt 2010-ben, és hogy ebből nem lett semmi, már senkit nem érdekel. Feri itt van, trendi, fiatalos szavakat használ, és a buli folytatódik.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder