Felújítják az odesszai rózsaszín iskolát

Január 28-án megkezdődött a Vörösmarty Mihály Általános Iskola felújítása a TOP-6.5.1-15 kódszámú „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” c. felhívás keretén belül, melyben négy iskola fejlesztése már megvalósult a tavalyi évben. Jelenleg a Petőfi Sándor Általános Iskola Bálint Sándor Tagintézmény felújítása van folyamatban, de idén a Vörösmarty Mihály Általános Iskola mellett a Jerney János Általános Iskola energetikai korszerűsítése is megkezdődik. A felhívásra benyújtott támogatási kérelem alapján a Vörösmarty korszerűsítésre bruttó 310 millió forint összegű támogatásban részesült, melyhez az Önkormányzat további bruttó 245 milliós önerőt biztosít, így beruházás értéke összesen 555 millió.

A projektről megküldött sajtótájékoztató szerint hosszú távú közvetlen cél az alapvetően oktatási célú épületinfrastruktúra korszerűsítése, energiahatékonyságának javítása, hosszú távú közvetett célja a megfelelő színvonalú oktatási környezet megteremtése, ezzel párhuzamosan az energiaköltségek csökkentése. A kivitelezés közbeszerzési eljárása eredményesen lezárult, a nyertes ajánlattevő a Dél-Konstrukt Zrt. lett, mely cég 80 munkanapos teljesítési határidővel vállalta a munkálatok teljes körű ellátását. A műszaki ellenőrzési feladatokat a Perfektum Építész Kft. látja el.

Mint írják, a kivitelezési munkálatok alatt kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekek egészségének, testi épségének a megóvására, melynek érdekében a kivitelezők az iskola vezetésével és a Tankerületi Központtal együttműködve ütemezetten, szakaszosan, hétről-hétre meghatározott termek szabaddá tételével biztosítják a beruházás zökkenőmentes lebonyolítását.

Az Odessza városrészben található épület egy kétszintes tantermi szárnyból, és az ehhez kapcsolódó tornatermi, konyhai- gazdasági, illetve a tanári szobákat és további tantermeket befogadó egyszintes épületszárnyból áll. A projekt keretében többek között sor kerül a fűtési rendszer korszerűsítésére, a homlokzati és lapos tető hőszigetelésére. Az energiamegtartás miatt a homlokzati ablakokat és bejárati ajtókat szakaszosan kibontják, helyettük modern háromrétegű üvegezéssel ellátott nyílászárók kerülnek beépítésre.

Az akadálymentes megközelíthetőség az épület fő bejárata felől van, a projekt keretében új akadálymentes illemhelyet és mosdót is kialakítanak a meglévő vizesblokkok átépítésével. Az intézményre 39,9 kW teljesítményű napelemes rendszert szerelnek fel, mely hozzájárulhat az intézmény energiaigényének kielégítéséhez. Megtörténik a több évtizedes épületgépészeti berendezések korszerűsítése is. Az energetikai korszerűsítésen felül esztétikai felújítás is történik az iskola belső részeiben: a tantermek, folyosók, belső helységek tisztasági, megújító festést kapnak.

A felújításra egyébként már 2016 novemberében elnyerték a pályázati forrást, a dokumentumok szerint a felújításnak 2018 végére már el kellett volna készülnie.

 

Nyitókép: a Vörösmarty iskola főhomlokzata. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder