Vidéken a kijárási korlátozások helyett másfajta védelmi intézkedések jönnek

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lép, jelentette be a kormányfő. Orbán Viktor emellett arról is tájékoztatott, hogy feloldják a kijárási korlátozásokat vidéken, a maszkviselés ugyanakkor több helyen kötelező lesz.

A kormányfő emlékeztetett, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzet 49. napján vagyunk. A kormányülés után arról tájékoztatott: a védekezés első szakasza lezárult. Egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a „védekezés embert próbáló munkájában”.

A közös erőfeszítésnek köszönhetően Orbán Viktor úgy látja a magyar egészségügyi felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is. „Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna” – fogalmazott a kormányfő, idézve korábbi szavait: “a legrosszabbra készülünk, de persze a legjobban reménykedünk”.

A kormányfő azt mondta: a vírus elleni védekezés új szakaszába lép. Ebben közösen megpróbálhatjuk újraindítani az életet Magyarországon, de fokozatosan és szigorú menetrend szerint kell eljárni – tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy az idősek és a legfertőzöttebb területen élő honfitársak feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani. Emlékeztetett, hogy fertőzések a fővárosban és a környékbeli területeken, településeken összpontosulnak. Ezért az itt élők védelmében, vagyis Budapesten és környékén, a kijárási korlátozások érvényben maradnak – közölte.

„Vidéken a kijárási korlátozás helyébe új védelmi intézkedések lépnek majd”

– szögezte le. Ez azt jelenti, hogy

  • az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak, az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak,
  • a szabadtéri strandok látogathatóak lesznek.

A 1,5 méteres védőtávolság betartása és az arc eltakarása vagy maszk viselése azonban az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező lesz. Az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedéseket fenntartják – fejtette ki Orbán Viktor, aki az időseket továbbra is arra kérte, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat.

A többi részletszabályt csütörtökön ismertetik – tette hozzá. Kiemelte: a kormány folyamatosan konzultál a járványügyi szakemberekkel és kéthetente felülvizsgálják a hatályban lévő védelmi szabályokat.

Orbán Viktor bejelentése végén azt is közölte, hogy péntektől a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak, hiszen anyák napjára készülünk. „Isten éltesse az édesanyákat! Egyetlen magyar sincs egyedül!” – zárta szavait a kormányfő.

Security Check Required

No Description

 

Nyitókép: egy autó halad naplementekor az üres 33-as főúton Debrecen határában a koronavírus-járvány idején, 2020. április 27-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

, ENT_QUOTES)?>" title_text="" order_type="social" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="2" ]