Félmillió ember akart átkelni a szerb és román határon öt nap alatt

2019-ben ennyi autó még nem akart ilyen rövid idő alatt átkelni a megye határátkelőin. A csongrádi átkelőket ugyanis most a hosszú hétvégén 451 ezren vették igénybe, akik összesen 143 ezer járműben voltak.

Az öt nap alatt a Röszke Autópálya-határátkelőt használók száma meghaladta a 200 ezret, míg a Csanádpalota Autópálya-határátkelőhelyet csaknem 160 ezren vették igénybe. Egyszerre a legtöbb utas Röszkén volt, amit szombaton csaknem 55 ezer utas választott.

A megnövekedett forgalom oka, hogy az elmúlt hetekben a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások szabadságra, a turisták pedig nyaralni indultak, most pedig már onnan térnek vissza. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a következő hétvégéken már csak a belépő irányban várható megnövekedett forgalom.

Egy átlagos nyári napon 15-20 ezer utas veszi igénybe a Csanádpalota és Röszke Autópálya-határátkelőhelyeket, a nyári szabadságok időszakában ez a szám akár 60 ezerre is nőhet.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség Határinfó oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak az utazók.

Szükség esetén a gyorsabb átlépés érdekében Szerbia felé célszerű Tompa, Tiszasziget vagy Ásotthalom felé kerülni. Utóbbi két átkelő naponta 7 és 19 óra között vehető igénybe. Akik Romániába szeretnének utazni, választhatják a 24 órás nyitvatartással működő kiszombori, nagylaki vagy battonyai közúti határátkelőt.

Tiszaszigeten és Ásotthalmon csak szerb és uniós állampolgárok léphetnek át, és az autóbusz kivételével csak a személyforgalom veheti igénybe. (via police.hu)