Felkorbácsolta az internetezők haragját a Szegedma koldusmaffiázó cikksorozata

A kormányközeli SzegedMa régóta cikkezik arról, hogy szerintük koldusmaffia uralja Szegedet. A cikkeket többségében internetes kommentekre és saját vagy olvasói fotókra alapozzák, amelyeken a koldusok környékén tényleg rosszarcú emberek gyülekeznek, akik gyakran agresszívek. Ennek kapcsán most egy Facebook-esemény is létesült, amely “kitakarítaná őket”, időzített az esetleges konfliktus.

A kormányközeli SzegedMa régóta cikkezik arról (például itt, itt és itt), hogy koldusmaffia uralja a szegedi kéregetőket. Ennek jelentése röviden annyi, hogy egy bűnszervezet félelemkeltéssel elveszi a koldusok pénzét és további kéregetésre kényszeríti őket erőszakkal. A cikkek általában silány minőségű fényképeket, olvasói információkat, és tucatnyi Facebook-os kommentet, valamint néha egy-egy videót tartalmaznak, bár ezeken általában épp a lényeg nem igazán látszik (egy koldus énekel, ketten koldulnak a Meki előtt, egy apa vitatkozik három rosszkülsejű csávóval a Nagyáruház előtt).

Hirdetés

Koldusmaffia a Nagyáruháznál

Uploaded by Szeged Ma on 2019-06-05.

Bár nyilván a cikksorozat remek eszköz arra, hogy azt érzékeltessék, a Botka László vezette városban rossz a közbiztonság (az országos kormányközeli média már szájbarágósabban kontextualizálja is így a sztorit), de nyilván a sztori komolyabb annál, minthogy egyszerű politikai revolverként tekintsünk rá.

A probléma az, hogy a cikkek ugyan nagyon hatásvadászok és érdekesek, vajmi kevés dolgot bizonyítanak.

Bérkoldulás, avagy a köznyelvben “koldusmaffia” persze tudvalevően létezik, bár illegális, a helyzetet nehezíti, hogy maga a koldulás is az, így amikor a cikkek végén bizonyító erővel írják, hogy

„Megkeresésünkre a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közölte, hogy a rendőrség több esetben intézkedett koldulás szabálysértés elkövetése miatt a belvárosban.”

akkor ez valószínűleg csak annyit jelent, hogy a koldulókat bírságolták meg, és ha tényleg szervezett bűnözés működik a lehúzásukra Szegeden, akkor e terén ezzel nem jutottunk előrébb. A dolognak ráadásul etnikai szála is van, mivel a rossz külsejű nagydarab emberek többsége a képeken láthatóan roma, ami ismételten alkalmas az indulatok felkorbácsolására.

 

 

Olyannyira, hogy egy szegedi férfi, Ványa Kristóf pár napja – bár effektíve hely és időpont nélkül – létrehozott egy „Takarítsuk ki a koldusmaffiát Szegedről” elnevezésű, egyelőre csekély érdeklődésre számot tartó Facebook-eseményt, aminek leírása szerint a célja:

„Hát akkor fogjunk össze!!! Hívd meg az összes ismerősödet, toborozzuk a népet, tudjon mindenki a Koldusmaffia elleni akciónkról!
Na hagyjuk szó nélkül őket az utcán, és ha kell hívjunk magunk mellé még pár járókelőt! Űzzük ki őket innen!”

Hogy pontosan mit ért ez alatt, nem részletezte, de az esemény elég önbíráskodás-szagú, és persze érthető a társadalmi felháborodás, jelen állás szerint inkább csak a konfliktusok mélyülését és eszkalálódását, rossz esetben eldurvulását rejti magában.

Kiemelt kép: A SzegedMa egyik fotója a szerintük a koldusmaffiában részt vevőkről