Felhúztak egy kisebb lakóparkot Újszegeden

Lehet, hogy sokan észre sem vették, de az elmúlt jó pár hónapban kinőtt egy pár utcányi lakópart a földből Újszegeden. Ez a kedves Olvasót jó eséllyel nem igazán érinti, hiszen nem valószínű, hogy oda fog költözni, de azért összefoglalunk pár dolgot, illetve mutatunk néhány képet is, és egyúttal üdvözöljük a Hársfa lakóparkban.

1.jpg
Fotó: Google Maps

A semmiből felépült városrész a Derkovits fasor végén található Kállay liget mellé épült, így elég jó környéken van. A mindössze 20.000 m2-es területen eddig füves puszta és egy kisebb veteményes volt, ezek azonban a környék 80-as években történt beépítésből valahogy kimaradtak, és eddig üresen pangtak.

 

A lakóparkot hirdető táblák már 2011-ben álltak, de az építkezés csak mostanában kezdődött el, és még mindig tart.

 

Jobbra a Hársfa utcára, majd jobbra a Hársfa sétányra

 

Nem a legegyértelműbb útbaigazítás, mégis, ez bármikor elhangozhat, hiszen a lakópark egyetlen keresztutcáját ugyanúgy nevezték el, mint amiről nyílik.

A Hársfa utcáról nyíló többi utcát és még a környéken jó párat – összesen huszonkettőt – női nevekről keresztelték el anno. A városi utcanévadó testület ezt a szokást tartva nevezte volna el Lilla utcának a lakóparkon áthaladó utat, a jövendő lakók azonban ezt megvétózták, és inkább a Hársfa sétányt választották.

A sétány azonban lehet nem a legmegfelelőbb kategória, hiszen az inkább egy teljesen a gyalogosoknak adott közterület, mint például a Kölcsey utca, vagy még inkább a Stefánia, mintsem egy kertvárosi utca, amin autók járnak keresztül naphosszat.

| A Hársfa pedig simán érthetetlen, amikor az egész a Hársfa utcáról nyílik. Ez olyan mint elnevezni egy a Kossuth Lajos sugárútról nyíló utcát Kossuth Lajos utcának.

Elfogadható és szabályos, csak nincs sok értelme.

A Hársfa lakópark egyébként az a Kállay liget lakópark mellett van, amit évek óta próbálnak feltölteni, mégsem sikerült eddig, mindössze közel két tucat telket beépíteni a több, mint félszázból, valamint aminek a helyén többnyire fás-bokros terület volt, mielőtt azt ledózerolták volna.

cof
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
cof
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
cof
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
oznor
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
cof
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
cof
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
oznor
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
cof
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder