Felannyi autó jár Szegeden a koronavírus miatt

Legalábbis a Belvárosi hídon fele annyiszor gurulnak át. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester osztott meg Facebookján két érdekes infografikát a szegedi közlekedés koronavírus-járvány általi változásáról.

Az egyiken az látható, hogy a Belvárosi hídra egy éve és két napja felszerelt forgalomszámláló-berendezés milyen statisztikákat mutat, a másikon pedig a Szegedi Közlekedési társaság járművein történő Wi-Fi-csatlakozások száma látható.

Mint az leolvasható, március 6-án, pénteken még közel 12 ezer autó haladt át egy nap alatt irányonként a Belvárosi hídon. Ez a szám azóta folyamatosan csökkent, március 23-án, hétfőn már a 6 ezret sem érte el. Ezek a számok egyszerűen annak köszönhetőek, hogy – bár aki most megteheti inkább autózik ha elmegy otthonról – nagyon sok tripet egyszerűen nem kell megtenniük az embereknek, amiket akkor tennének, ha óvodába/iskolába/szakkörbe vinnék a gyereket vagy épp munkába mennének.

Nagy Sándor

Az elmúlt években sok okos város fejlesztésünk volt, így van két áb… ra arról, hogy hogyan változott a forgalom a járvány intézkedések hatására Szegeden? Az első a SASMob Szeged projekt kísérleti fejlesztése, amiben számoljuk az autókat a belvárosi hídon és mint látható elég sokat csökkent a forgalom.

A közösségi közlekedést tekintve: a szegedi villamosok és trolibuszok Wi-Fi-rendszerére egy forgalmasabb napon akár 40 ezerszer is felcsatlakoztak. Ez a szám azonban mára szépen lement 10 ezer körülire, és folyamatosan csökken tovább.

Az egyébként kérdéses lehet, hogy a szegedi tömegközlekedés hogyan vészeli át a koronavírus-járványt, hiszen az amúgy is drasztikusan csökkenő utasszámoknak nem valószínű, hogy jót tesz a mostani körülmény, amikor kifejezetten kerülendők ezek a közlekedési módok, és mindenki autózik (vagy jó esetben bringázik.

 

Nyitókép: a szegedi Híd utca 2020. március 17-én a délutáni csúcsforgalomban. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder