Hirdetés

Fehér oroszlán született a Szegedi Vadasparkban

Május 15-én született Timba és Nadja gyermekeként Szonja a vadasparkban. A nőstény kisoroszlán

„A győri Xantus János Állatkertben élő testvérével, Amalival ellentétben nála nem jelentkeztek problémák, az anyjának most van elég teje, így nincs szükség emberi segítségre. Az anyaállat, miután készültünk az ellésre, már napok óta a ház biztonságában várta az utódjának világra jöttét, és most is ott neveli a kicsit. Az élesebb szemű látogatók akár meg is láthatják a kb. 1,5 kilogramm súllyal született oroszlánkölyköt, viszont kérjük, kopogással, villanófénnyel és egyéb módon se zavarják az anyát és kicsinyét” – írja az állatkert honlapján.

Azt is elárulták, hogy ezek az oroszlánok nem albínók, sőt nem is faji, esetleg alfaji bélyeg, hanem egy természetesen előforduló színváltozat Dél-Afrikában, a Timbavati térségben. Idővel azonban olyannyira kedvelt vadászcélpont lett, hogy

a 90-es évek végére lényegében elfogytak a vadon élő egyedek.

 

A Global White Lion Protection Trust legfrissebb, 2018-as felmérése arról világosít fel, hogy szabadon jelenleg mindössze 11 darab él, fogságban pedig nagyjából 300. Azt mondják, ha nem sikerül a 11 szabad példány megőrzése/szaporítása, az egyértelműen emberi felelősség.

A Szonja nevet egyébként azért választották, mert a névnapján született, illetve hát, Oroszlán Szonja.

Fotók: Endrédi Lajos / Szegedi Vadaspark