„Ezt a korlátozást a csoportosulás és a találkozások csökkentésére hozták”

Az egész lakosság védelmét szolgálja a szombattól életbe lépő kijárási korlátozás – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília kiemelte: az intézkedést nagyrészt a sérülékeny csoportok, az idősek védelme és a járvány terjedésének megfékezése érdekében vezették be. A 65 év felettiek számára kijelölt vásárlási idősáv ellenére arra kérte az időseket, ha tehetik ne hagyják el otthonaikat, vegyenek igénybe családi vagy önkormányzati segítséget.

Kiderült, hogy gyereket és kutyát ugyanakkor a korlátozás ideje alatt is le lehet vinni az utcára, ahol azonban a csoportosulásokat kerülni kell. Újságírói kérdésre elmondta, hogy a kijárási korlátozás ideje alatt sincs szükség munkáltatói igazolásra, mert a munkába járás lehetősége a kormányrendelet után is adott.

Szintén újságírói kérdésre hangzott el, hogy önként megválaszthatja valaki, hogy hol szeretne tartózkodni, és ott is maradhat, még ha az nem a bejelentett lakóhelye is. A kijárási korlátozás arra vonatkozik, hogy azt a helyet ne hagyja el, és hogy ne csoportosuljanak az emberek. „Ezt a korlátozást a csoportosulás és a találkozások csökkentésére hozták” – mondta.

A kijárási korlátozás részleteiről itt írtunk bővebben.

(via MTI, Index)