Ezen a napon született meg az első az első szegedi Nobel-díj

1937. december 10-én vette át Stockholmban Nobel-díját Szent-Györgyi Albert, ez alkalommal tekintsük át, mit írt a kor sajtója az első Magyarországon született Nobel-díjról.

Horthy Miklós kormányzó megbízásából a következő távirat érkezett a díjazotthoz: „A kormányzó ur Őfőméltósága büszke arra a nagy elismerésre, amely Méltóságod tudományos sikereit a Nobel-dij adományozásával érte és személyében elsőizben jutott magyar földön élő magyar tudósnak. Őfőméltósága megbízni méltóztatott, hogy legmelegebb szerencsekivánatait tolmácsoljam Méltóságodnak.”

2
Fotó: Prágai Magyar Hírlap, 1937. október 31. / Hungaricana

Szent-Györgyi október 28-án este tudta meg, hogy neki ítélték a díjat. A hír gyorsan szállt a városban: hamarosan diákjai, valamint szegedi polgárok és cigány zenészek is üdvözölték őt háza előtt. Erről mesélt november 6-án este a Magyar Rádiónak adott interjúban.

Hirdetés
Hirdetés

Szent Györgyi Albert a Magyar Rádióban 1937

Uploaded by monoszkop on 2011-06-30.

A sajtóból ömlöttek a hírek a tudósról. Heti szinten jelentek meg a cikkek október és december között. Teret egyébként 1937-ben nem, csak 2013-ban neveztek el róla Szegeden.

3
Fotó: Prágai Magyar Hírlap, 1937. december 2. / Hungaricana
4
Fotó: Prágai Magyar Hírlap, 1937. december 12. / Hungaricana

Szent-Györgyi Nobel-díja után is Szegeden kutatott tovább, majd a szovjet megszálláskor az USA-ba emigrált, ahonnan először 1973-ban tért csak haza a Temesvári körúti MTA Szegedi Biológiai Központ átadására.

6
Fotó: Pesti Napló 1937. október 31. / Wikipedia