Évadzárón jártunk, díjátadó lett belőle

Balogh Gergő kollégával teltházas előadás keretében vettünk részt az idén először megrendezett Amerikai Fotósok előadássorozat tizedik és egyben évadzáró alkalmán.

A Szent-Györgyi Albert Agóra American Corner informatóriumában Kis Péter fotográfus, a Szegedi Tudományegyetem fotográfusképzésének oktatója tartott évadzáró előadását, „Edward Steichen, a legsikeresebb” címmel.  Nem véletlen a jelző, ugyanis a 45 perces rövid, ám annál tartalmasabb előadás során kiderülhetett a nagyérdemű számára, hogy a mára magától értetődőnek tartott fotóművészet, épp úgy, mint más modern önkifejezési formák (lsd. filmművészet), hosszú és viszontagságos úton válhattak művészetté a közönség szemében és tehetett szert széleskörű elfogasára. Ebben a folyamatban játszott jelentős szerepet Steichen újnak ható önkifejezési formáival, első, kísérleti „színes” képeivel, a légi háborús fotózási műfaj megteremtésével, a divatfotózás művészeti magasságba emelésével és a fotográfia történetének máig legsikeresebb kiállításával, a „The Family of Man” c. tárlattal, mely jelenleg is látogatható a luxemburgi Clervaux-várban és mai napig az UNESCO világörökség részét képezi.

Az American Corner nem csupán megálmodta és otthont adott az előadássorozatnak, hanem április végi előadását követően PARAFRÁZIS címmel fotópályázatot is hirdetett, melyre május 31-ig várták a beérkező pályaműveket. A beérkezett 38 parafrázis (képi átírat) közül, három fős szakértői zsűri választott, és osztotta ki a nyereményeket felnőtt és junior kategóriában, valamint két különdíjat is hirdettek színvonalas és kreatív megoldásaik okán.

Különdíjjal gazdagodott Dobó János, Mirror mirror on the wallparaphrase 3 parafrázisával, az egyedi gondolatvezetésért, valamint Vass László Varázstükör c. képe szintén egyedi látásmódja miatt.

Mirror mirror on the wall – paraphrase 3. Fotó: Dobó János
Varázstükör. Fotó: Vass László

Junior kategóriában első helyezést ért el Gyémánt Evelin, A harag tekintete c. képe.

A felnőtt kategória győztese Székelyhidi Zsolt Meryl és Én I., II., III. c. fotósorozatával.

Meryl és Én I., II., III. Fotó: Székelyhidi Zsolt

A díjátadó során Kis Péter elmondta, hogy nagy örömére szolgál, hogy az emberek többsége érti és jól, illetve tartalmasan értelmezi a parafrázis fogalmát, annak mibenlétét. Bár június 22-én az Amerikai fotósok első évadjának záróakkordjához ért, szeptembertől új előadássorozat indul azonos tematikával, helyszínnel és címmel, szintén az agóra Amercian Cornerében, újabb és újabb megismerésre váró amerikai fotográfusokkal. Érdeklődve várjuk a folytatást.