Európai uniós rangsorban szerepelt jól a Szegedi Tudományegyetem

Az Európai Unió által támogatott U-Multirank rangsorban ismét jó helyezést ért el a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). A nemzetközi rangsor 96 ország felsőoktatási intézményét, köztük 15 magyarországi egyetemet értékelt, több mint 30 indikátor szerint – olvasható az intézmény hivatalos oldalán.

15 magyar intézmény szerepel a nemzetközi U-Multirank legfrissebb rangsorában, köztük van a Szegedi Tudományegyetem is. Az SZTE az úgynevezett tudástranszfer területén végzett a legeredményesebben, ami azt jelenti, hogy a partnerekkel közös publikációk és az idézett publikációk mutatójában érte el az SZTE a legmagasabb értéket. Előkelő helyet foglal el az egyetem a kutatás területén szakmai és interdiszciplináris (tudományágak közti) publikációk számában és minőségében is.

 

Hirdetés

 

Az SZTE-n végzett hallgatók közül magas azok aránya, akik a régióban helyezkedtek el,

tehát a megszerzett tudást sokan a környéken is hasznosítják.

Emellett a dél-alföldi univerzitás jól teljesített a régióban működő ipari partnereikkel közösen közzétett tudományos publikációkban is. Mindezt az értékelést több szakterületen is elvégezték, köztük biológiából, kémiából, informatikából és matematikából, részletes eredmények (angol nyelven) ITT érhetők el.

Illusztráció: u-szeged.hu
Az Európai Unió által támogatott U-Multirank 2014 óta méri világszerte az egyetemek teljesítményét. Az idei rangsorban 96 ország 1711 felsőoktatási intézményét értékelték többek között Svédországból, Japánból, Oroszországból, Portugáliából, de Namíbia, Malajzia és Irán is helyet kapott a listán. Az EU célja ezáltal egy olyan többdimenziós egyetemi rangsor létrehozása volt, mely segítséget nyújthat a külföldön tanuló diákoknak a felsőoktatási intézmény kiválasztásában.  A rangsort ezért nemcsak néhány szempont alapján állítják össze, hanem öt fókuszterületen 36 indikátort vizsgálnak. Figyelembe veszik a felsőoktatási intézmények kutatási és oktatási tevékenységét, regionális szerepvállalását, nemzetközi láthatóságát, valamint a tudástranszfer területén elért eredményeket.