Észak-Magyarországot már szétkapta a vihar, hamarosan Szegedet is eléri

Helyenként a 100 km/órát is eléri a Ciara nevű viharciklon, mely jelenleg Észak-Magyarországon tevékenykedik: fákat dönt, épületek tetejét bontogatja. Szegedre órákon belül megérkezhet.

A Skóciában 130-at is teljesítő széllökésekkel érkezett vihar a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint eddig többek között a következőkért felel az országban:

  • 35 méter magas fa kidőlése Balatonlellén,
  • tetőtépés Kaposváron,
  • teljes útzárat okozó faág-letörés Siófokon,
  • 50 centi törzsátmérőjű fa zuhanása egy nagyatádi házra,
  • és egy telefonvezetékeken át a földre eső, 12 méteres fenyőfa kidőlése.
A viharos szélben leszakadt ponyvát igazítja egy munkás a Budapest-Józsefvárosi Szent József plébániatemplom állványzatán a VIII. kerületi Horváth Mihály téren február 5-én. Fotó: Mónus Márton / MTI

Budapesten időközben az önkormányzat is közleményt adott ki, melyben a fővárosi polgárokat figyelmeztetik, hogy mind gyalogosan, mind gépjárművel fokozott figyelemmel közlekedjenek, az esetleg leszakadó ágak, hulló cserepek miatt körültekintően válasszanak parkolóhelyet.

A vihar a jelenlegi (4 óra körüli) becslések szerint Szegedet 5-6 óra magasságában éri el, azt azonban még nem tudni, mekkora intenzitással. A reggeli órákban még akár 70-80 kilométer/órás széllökésekre is figyelmeztettek a megyében.