Esőzés-előrejelzőt szereltek a Mars tér tetejére

Még áprilisban jelentették be, hogy egy olyan rendszert telepítenek, amely akár két napra előre is jelzi majd, milyen csapadék várható Szegeden. Az eszközt csütörtökön szerelték fel a Mars téri nagycsarnok tetejére.

Mint ismert, a globális felmelegedés következtében egyre szélsőségesebb időjárással kell szembenéznünk, melynek egyik eleme, hogy például Szegeden is kevesebbszer, de akkor intenzívebb az esőzés.

A 750 ezer eurós EU-projekt célja, hogy egy csapadék- és villámárvíz-monitoring, előrejelző és online tájékoztató, figyelmeztető rendszer kialakítása révén felmérje a vészhelyzeteket, majd segítse a magyar-szerb határ menti régiók városaiban élőket a védekezésben. Ezért Szegeden és Újvidéken, a térség két legnagyobb városában telepítettek olyan mérőhálózatot, mellyel nagyobb térbeli felbontással ismerhető meg a lehullani készülő csapadék mennyisége.

„Szegeden – döntően óvodák és művelődési házak udvarán – összesen tizenegy helyszínen biztosít helyet az önkormányzat a programban telepítendő mérőállomásoknak” – mondta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a csarnok tetején. Három óvodában (Kemes és Garam utcák, illetve Tünde tér) olyan, egyenként három köbméteres csapadékvízgyűjtőt is elhelyeznek, amelybe a lezúdult esővizet fogják tárolni.

Gál Tamás (b) és Nagy Sándor (j). Fotó: szeged.hu

„A rendszer folyamatosan gyűjtött adatai és a mérések valós idejű megjelenítése jelentősen segíthetik az extrém csapadékesemények idején a városlakókat a védekezésben, vagy a helyi döntéshozókat és közműszolgáltatókat az esetleges válsághelyzetek kárainak enyhítésében” – tette hozzá Gál Tamás, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének docense.

A rendszernek köszönhetően például a záportározó tavakat időben le tudják majd engedni ha nagyobb csapadék várható, ezzel pedig meg tudják előzni a káresetek egy részét.

Fotó: szeged.hu
Fotó: szeged.hu

A mért adatok ráadásul bárki számára elérhetők lesznek például a projekt honlapján.