Erős az UV-B sugárzás Szegeden

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tegnap figyelmeztetést adott ki, a frissülő adatokból pedig számszerűen is látszik, milyen magas az UV-B sugárzás Szegeden is: délben már az erős tartomány felét, azaz 6-os sugárzást mértek, de ma még ez a szám akár a 7.8-asat is elérheti. Ha egy jó tanácsunk lehet: három óráig semmiképpen ne menj ki napozni!

Itt a június, jövő héten már 36 fok is lehet

Megérkezett az igazi globális felmelegedés június, időjárás szempontjából is egyre jobban benne vagyunk a nyárban. A jövő hét elején sem lesz hideg, szerdáig 33 fokos napokkal kell szembenéznünk, de a hét végére igazán felforrósodik a helyzet: csütörtökön és pénteken 35-35, szombaton pedig akár 36 fok is lehet majd.

Az OMSZ már tegnap figyelmeztetést adott ki azzal kapcsolatban, hogy ma a a nagy meleg mellett a figyelmeztetési értéket meghaladó, 7.8-es (nagyon erős) UV-B sugárzás várható. A szolgálat hivatalos weboldalán pedig követhető a több helyen, többek között Szegeden is mért, és óránként közölt adat az ultraviola-sugárzás mértékéről.

Forrás: OMSZ

Az adatokból az látszik, hogy városunkban a borultság csökkenése mellett folyamatosan nő a mért UV-B sugárzás, 10 órakor még csak a magas tartomány alján észlelték, délben azonban már a 6-os értékkel annak a közepén. Az OMSZ előrejelzése az, hogy akár 7,8-as, azaz nagyon magas értéket is elérhet ma. Ez azt jelenti, hogy fokozottan kell leégés ellen védekezni (magas faktorszámú naptejjel, vállat takaró pólóval, kalappal), de így is ami fontos:

Hirdetés

déltől háromig ne menjünk ki napozni. Egyáltalán ne.

 

 

Normál bőrtípusnál ilyen adatok mellett már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, azaz olyan bőrreakció, égés, amely 24 óra múlva is jól látható.

(OMSZ)