Épp ideje volt már Szeged első TED-jének

Budapest, Veszprém, Békéscsaba és megannyi magyar település után végre Szegeden is megrendezték az első TEDx rendezvényt, szombaton az Ifjúsági Házban.

A TEDx az Egyesült Államokban rendszerint megrendezett TED Talks globális, helyileg felhasználható licensze. Ezen rendezvényeken a legkülönfélébb területekről érkező szakemberek, művészek, üzletemberek adnak elő 15-15 percben.

Az IH-ban „Okosan Kapcsolódó Világ” alcímmel ellátott TEDx a zömében szegedi kötődésű előadóival azonnal belopta magát a szívünkbe. A teljesség igénye nélkül, olyan témákat érintettek a rendezvény vendégei, mint a költészet mibenlétének kérdése a digitális korban, az önkifejezés és személyiségformálás/-deformálás az internet világában vagy a halhatatlanná válás lehetőségei azzal, hogy tudatunkat digitalizáljuk.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Oláh Zsófia szervezővel folytatott beszélgetésünk során elmondta, hogy TED-rajongóként nagy örömükre szolgált végre Szegedre is elhozni a piros-fekete színek ölelte előadások élményét. Terveik szerint évente szeretnék megrendezni a maihoz hasonló TEDx rendezvényeket, mely már első alkalommal olyan nagy számú látogatót vonzott, hogy kinőni látszik az IH Rendezvényközpontot. Ezen kívül rövidebb, „kis TEDx”-ek várhatók a két rendezvény között eltelő időben. Az idén önkéntes, civil alapon szerveződő esemény jövőre már minden bizonnyal a TIK-ben kerül megrendezésre a Szegedi Tudományegyetemmel karöltve, kielégítve a növekvő közönség-érdeklődést és jelenlétet.

Nagy örömünkre szolgált, hogy végre Szeged is beállt azon városok sorába, ahol meghonosodni látszik a TEDx. Várjuk a jövő évi rendezvényt.