EMMI: Ahol kötelező a maszk, ott tilos a dohányzás

A Bama.hu egyik olvasója levele után éreklődve kérdezte meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy a szájmaszk viselésének szigorítása miatt hol dohányozhat a dohányos, ha vannak olyan városok, ahol a közterületeken is kötelező a szájmaszk használata.

Az EMMI meg is küldte válaszát a KESMA érdekeltségébe tartozó Baranya megyei portálnak, miszerint „a maszk gyakori le- és felvétele járványügyi szempontból veszélyes, növeli a megfertőződés veszélyét. A járványügyi előírások szigorú betartása különösen fontos, a kényelmi szempontok ebben a helyzetben másodlagosak.”

Felhívták a figyelmet arra is, hogy mindenhol tilos a dohányzás, ahol eddig is tilos volt, ezen túlmenően a maszkviselés szabályait figyelembe véve a vészhelyzet alatt ott is tilos a dohányzás, ahol kötelező a maszk használata. A dohányzásra kijelölt helyeken továbbá kerülni kell a tömörülést, és figyelni kell a 1,5-2 méteres távolságtartásra is.

„Amennyiben a szigorító intézkedések hatására az elszívott cigaretták száma csökken, úgy saját egészségünk védelméhez nagyban hozzájárulhatunk” – tették hozzá.