Eltűntek a Kerek Perec híres pékmester figurái

53359650_681330225615129_2545713483836555264_n

A napokban elvitték az egykori Kerek Perec pékség Kárász utca és Széchenyi tér sarki üzletének nagy hírű pékmestereit.

A Kerek Perec még 2013-ban zárt be, de a Széchenyi téri üzletet átvette egy másik cég, aki egészen mostanáig tudta tartani a frontot, 2019 elején azonban végleg bezártak. Információink szerint egy telekommunikációs cég ügyfélszolgálata költözhet az egykor a Stühmernek is helyet adó üzletben.

 

Az utóbbi hetekben felmerült az is, hogy maga a Stühmer költözne vissza, de a maklári székhelyű édességgyár több okból is visszalépett.

Eme szomorú nap alkalmából had idézzem Pásty Júlia sorait:

„Az üzlet Kárász utcai kirakatában mesebeli péklegények szorgoskodnak egy asztalnál. Az első szorgoskodó komoran dagasztja a tésztát, haja bajusza ősz, öltözete fekete-fehér kockás nadrág, ugyanilyen mintázatú a nyakában lévő kendő a fehér köpeny fölött, fekete csizmája is lisztes lett a nagy munkában. A második nyújtja a tésztát, hasonmása az elsőnek, a harmadiknak barna haja van, aki kiszaggatja szaggatóval az elnyújtott tésztát, a negyedik, a feketehajú, mosolyogva tartja a szakajtóban a kész péksüteményt, kínálja, még a kendője is vidámabb, hisz’ piros-fehér kockás. Az ötödik már hanyatt fekszik: pihen a jóllakottságtól. A sarokban egy egér mosolyog egy ellopott sütivel. A legények fején fehér sapka. A kirakatban hever még egy óriás méretű kifli és egy perec.”

Azt nem tudni hová kerültek a kis figurák, reméljük jó helyen vannak, hiszen már-már városképi jelentőséggel bírtak.