Elnémul a Rádió88, harminc munkatárs veszíti el állását

Ma rendkívüli stábértekezleten jelentették be Szeged legnagyobb hallgatottságú és legrégebbi múltú helyi rádiójánál a döntést: a Rádió88 augusztus végén befejezi működését – írja meg nem erősített forrásokra hivatkozva a Media1.

Mint mi is megírtuk, a rádiónak augusztus 31-én lejár a médiaszolgáltatási jogosultsága, s ha addig nem dönt a médiatanács, megszűnhet a rádió. A médiatanács nem döntött, a keddi volt a nyári szünet előtti utolsó ülése, s legközelebb csak szeptember 3-án veszi fel a munkát. Az megoldást jelenthet, ha a tanács a szünetet megszakítva, rendkívüli ülésként tűzi napirendre a kérdést még augusztus vége előtt, de ezzel kapcsolatban a Médiatanács, a Média1-hez eljuttatott üzenetében eléggé homályosan fogalmaz, ami nem sok reményre adhat okot:

„A Médiatanács arról döntött, hogy 2019. július 24-e és szeptember 3-a között tanácskozási szünetet tart. Természetesen, ha indokolt, a tanács tarthat rendkívüli ülést, erre az ügyrendjének 5.1 pontja lehetőséget ad. A rendkívüli ülés napirendi javaslatát – csakúgy, mint a rendes ülés napirendi javaslatát – az ügyrend 4.2 pontja alapján a hatóság az ülés megkezdéséig a honlapján közzéteszi.”

A dolog pikantériája, hogy a Rádió88 időben, már jóval a határidők lejárta előtt pályázott a frekvenciára, és a tanács kétszer napirendre is tűzte a rádió ügyét, ám azt Karas Mónika, a tanács elnöke mindkét esetben lesöpörte az asztalról.

A Media1 nem hivatalos forrásból ma úgy értesült, hogy a Rádió88 vezetősége ma rendkívüli stábértekezletet tartott, ahol közölték a rádió munkatársaival, hogy a rádió megválik belső munkavállalóitól és külsős, vállalkozói szerződés keretében közreműködő embereitől. A felmondások indoka a Médiatanács közönye, mely a rádió ellehetetlenüléséhez, és az augusztus 31-vel bekövetkező elnémulásához vezetett. A meg nem hozott határozat miatt harminc ember veszíti állását.

A Media1 egyik informátora azt is elmondta, hogy a rádiósoknak opciósan bontják fel a szerződéseiket, vagyis ha a Médiatanács mégis meggondolná magát, és mégis megadná az engedélyt, akkor a felmondás érvényét veszti, és várják őket dolgozni szeptemberben is.

Nyitókép: a rádió épülete Alsóvároson. Fotó: Google Maps