Ellenzéki városokat büntet a kormány a pályázati források szétosztásánál

A Magyar Hang cikke szerint már elkezdődött a renitens városok büntetése, ezzel a rövid, békés időszaknak vége az önkormányzati választások után.

Még júniusban írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az idei Kubinyi Ágoston Programjának és a járási székhelyek múzeumai részére kiírt pályázatát, amelyre a fenntartó önkormányzatok pályáztak. Eredményt ezen a héten hirdettek, támogatási összegekben és számokban pedig visszatükröződni látszanak a választási eredmények.

A Kubinyi-proramban az igénylések leginkább állandó kiállítások felújítására vagy létrehozására, a közönség számára eddig nem hozzáférhető műtárgyak bemutatására és más kisebb infrastrukturális fejlesztésekre érkeztek. Az Emmi összesen 370 millió forintot osztott szét – derül ki a tárca közléséből. A döntéseket Kásler Miklós miniszter hozta meg – a dokumentumok címe is ez – november 11-én, egy nappal azt követően, hogy vasárnap a megismételt önkormányzati választásokat megtartották.

A zsírosabb összegekhez a Kubinyi-programban lehetett jutni, némi önrészt kellett hozzátenni. A cikkben leírják, hogy azok a megyeszékhelyi vagy városi önkormányzatok, ahol nem fideszes polgármestert választottak a helyiek, a Kubinyi-programban kért támogatásnak csak a töredékét kapták. Szegedi vonatkozása is van a dolognak, feltűnően vékonyan fogott ugyanis Kásler Miklós ceruzája a szegedi Móra Ferenc Múzeum esetében is, amelynek látványtár kialakítására kért az önkormányzat 23,5 millió forintot, de csak 2 milliót kaptak. Ellenben oda, ahol megőrizte a székét a fideszes polgármester, a teljes igényelt támogatást vagy az ahhoz nagyon közeli összeget adott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A kiállítóhelyeknek szánt keretek szétosztásánál is hasonló mintázatot vélt felfedezni a lap.

A miértről megkérdezték a minisztériumot, de választ eddig nem kaptak. (via Magyar Hang)

Mi is írtunk egy levelet a Móra Ferenc múzeumnak, amint válaszolnak, kiegészítjük a cikket.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder