Elkezdték építeni a Vértói futókört

Korábban mi is írtunk arról, hogy a város tavaly elnyerte az Országos Futópálya-építési Program keretében benyújtott pályázatára a támogatást. Ennek elbírálója a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) volt. Ez a Vértó körül tervezett rekortán futókör, most jutott a kivitelezési fázishoz.

A városháza által kiadott közlemény szerint a tervezett futókör a „Zöld város kialakítása Vértó és környéke akcióterületen” című projektben volt benne eredetileg. Mivel azonban az Országos Futópálya Programban lehetővé vált a megvalósítása, a források és feladatok racionalizálása érdekében a Zöld város projektből kiemelésre került. Ezzel ugyanis több városi és EU-s pénz marad a vértói projekt többi elemére, vagy éppenséggel a megnövekedett építőipari költségeket könnyebben tudják belőle fedezni. A szükséges kiviteli terveket a szakemberek mindkét projektben módosították, frissítették, hogy megfeleljenek a követelményeknek. Ezt egyébként a Fontos Mérnök Stúdió tervezte, ebből vették külön a futókört.

A Vértó látványterve a rekortán futópályával. Fotó: Fontos Mérnök Stúdió

A vértói futópálya 1000 méter hosszan fog futni a tó körül 1,5 méter szélességgel. További kapcsolódó kivitelezési feladat még a tereprendezés, így a kutyafuttató áthelyezése, zöldterület-rendezés és rekonstrukció. A projekt kivitelezési közbeszerzési eljárása 2020 márciusában eredményesen zárult. A nyertes kivitelező a Harmath és Társai Kft., a műszaki ellenőre a Global Terv Kft.

A projekt költségvetése összesen bruttó 109 millió 269 ezer forint, melyből bruttó 45 millió forint a központi támogatás és bruttó 64 millió 269 ezer forint az önkormányzati önerő. A munkaterület műszaki átadására 2020. április 24-én került sor. A projekt zárása 2020 negyedik negyedévére tervezett a közlemény szerint, míg a kivitelezésre a vállalkozónak szerződés szerint 90 munkanap áll a rendelkezésére.

Fotó: Iványi Aurél

Ezt követően kezdik építeni a fent említett „Zöld város kialakítása Vértó és környéke akcióterületen” című projektet is, melynek kivitelezése előreláthatólag 2021 nyarán kezdődik (jelenleg a kivitelezési közbeszerzés előkészítése folyik). Mindkét projekt területén megvizsgáltatja az önkormányzat a növényzetet, és kizárólag az invazív vagy gyomfákat, illetve a beteg növényeket távolíttatja el. A futókör nyomvonalát úgy alakították ki a tervezők, hogy a lehető legkevesebb növényt érintse. A projektben 8 fát ültetnek és 8 négyzetméternyi cserjét telepítenek át.

 

Nyitókép: Iványi Aurél