Elfut Auschwitzba egy szegedi férfi

Fotó: Orosz Gábor / Facebook

600 ezer lépés a Holokauszt magyarországi áldozataiért, ezzel a címmel jelentette be Orosz Gábor zsidó származású szegedi futó, hogy idén ősszel elfut a leghíresebb haláltáborhoz.

„Azt gondolom, hogy nem csak zsidóként, hanem apaként, emberként és sportolóként is emlékeznünk és emlékeztetünk kell, hogy a felejtés ne sokszorozza meg a veszteséget. Ezért is döntöttem úgy, hogy ezen a szomorú évfordulón méltó emléket kívánok állítani az áldozatoknak. 2021. október 2-án a budapesti Dohány utcai Zsinagógától futva indulok el Auschwitz-Birkenauba, érintve Szlovákiát, mintegy 400 km-t megtéve. Az útvonalat úgy választottam meg, hogy pontosan 600 ezer lépést tegyek meg, emléket állítva ezzel minden egyes magyar áldozatnak” – írta Orosz a Szegedernek küldött levelében.

Orosz Gábor 42 éves, szegedi lakos. Rendszeresen immár 11 éve fut, hosszabb, azaz ultratávokat (a maratoni távnál hosszabbakat) pedig 2017 óta. 2018-ban az 50 km-es Országos Bajnokságon nyílt kategóriában 7. helyezést ért el, ezenkívül számos más versenytapasztalattal is rendelkezik (UltraBalaton, 6-12 órás versenyek stb.). Erre a 400 km-es távra edzője, Maráz Zsuzsanna Spartathlon-győztes ultrafutó segítségével készül fel Szegeden, de tavasszal tíznapos edzőtáborba vonul majd a Zalai-dombságba.

Az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábort 80 évvel ezelőtt, 1941 októberében kezdték el építeni, később itt több százezer magyar lelte halálát. Ezen alkalomból kíván Orosz méltó állítani az elhunytaknak azzal, hogy 2021. október 2-án futva indul el Auschwitzba, s összesen 600 ezer lépéssel adózik a magyar áldozatok emlékének.