Elfogadta a parlament a felhatalmazási törvényt

Elfogadta a parlament hétfőn a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt. A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében – írja az MTI.

Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztésének kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit 137 igen szavazattal 53 nem ellenében – sürgősséggel – szavazta meg az Országgyűlés. A törvény a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzettel összefüggő sajátos szabályokat állapítja meg.

A most elfogadott törvény már hétfő éjfélkor hatályba léphet, ha Kövér László házelnök és Áder János köztársasági elnök soron kívül aláírja.

Múlt héten írtuk, hogy hétfőn nem járult hozzá az ellenzék, így az Országgyűlés elutasította a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását, ezért az előterjesztést később sürgősséggel fogadhatja el a Ház, így lett ma.

Akkor a házszabálytól eltérő tárgyalásához az országgyűlési képviselők négyötödének támogatására lett volna szükség, de ehhez az ellenzéki pártok nem járultak hozzá, mert a törvényjavaslatban nincs meghatározva a veszélyhelyzet határideje.

Egy a témában indult online petíció, és több jogvédő szerint a törvény kiiktathatja közéletünkből a jogállam utolsó, még megmaradt intézményeit, a szólás- és sajtószabadságot, a parlament általi törvényalkotást és a választásokat, mindezt úgy, hogy annak sem időbeli, sem tárgybeli korlátja nem lenne mert a törvényjavaslatban nincs meghatározva a veszélyhelyzet határideje.

A felhatalmazási törvény ellen tegnap este online tüntetés keretei között is tiltakoztak. (via MTI)

 

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI