Elektromos autó és villamos ütközött Szegeden – 100 évvel ezelőtt

Azt talán legtöbben tudjuk, hogy az elektromos autó nem újkeletű találmány. Nem egy az 1970-es évektől áhított jövő, sokkal inkább egy még korábban szőnyeg alá söpört múlt. Szeged útjain már száz éve is jártak ilyenek, legalábbis korabeli újságcikkek szerint.

Amik nyilván nem hazudnak, nem ezért a fura megfogalmazás. Akkoriban is érdekes módon hasonló, meglehetősen ismerősen csengő vélemények zengték körbe az elektromobilitást. Egy 1912-es cikk így fogalmaz: „Most hogy végre mégis komoly formát kap az autotaxi ügye Budapesten is, aktuális az az elsőrangú fontosságú kérdés, hogy az elegáns és könnyed, zajtalan és nyugodt járású elektromos automobilnak milyen szerep jusson a fővárosi közlekedés terén. Ezt a kérdést avatott kézzel bonczolgatja egyik elismert nevű szakemberünk, Werkner Richárd az »Elektrotechnika« legújabb számában. Szembeszáll azokkal, a kik az elektromos autó hibáit túlozva, pálczát törnek felette és konkrét adatokat vonultat fel az egyre szélesebb körökben elterjedő közlekedő eszköz előnyének igazolására. A czikk konklúziója az, hogy a tervbe vett autotaxaméterek részére ne túlnyomóan benzinautomobilok, hanem legalább felerészben elektromobilok is engedélyeztessenek.”

A szegedi elektromos autókról nem sok minden maradt fenn, én egyedül egy újságcikket találtam, ami a Szeged és Vidéke újságban jelent meg 1920. május 12-én:

 

Nyitókép: illusztráció, megsérült autó 1932-ben. Fotó: Album002 / Fortepan