Elég klasszul fest a felújított Vörösmarty iskola

Bár nem jártam a helyszínen még, az első fényképek alapján sikerült megőrizni az épület jellegzetes karakterisztikáját úgy, hogy mégis áthelyezték azt az új évezredbe. Az új tanévet már ebben az épületben kezdik az újszegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola diákjai.

A Vörösmarty a hatodik szegedi iskola, amely 2018 óta megújult a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Az iskolákat annak ellenére újítja fel az önkormányzat, hogy azok fenntartása 2013 óta állami feladat. A Vörösmarty korszerűsítésére – melyet a szegedi székhelyű Dél-Konstrukt Zrt. végzett – 310 millió forint európai uniós és 252 millió forint saját forrást, vagyis összesen 562 millió forintot használt fel az önkormányzat.

A beruházás eredményeként az iskola szebb és modernebb lett, az üzemeltetésére pedig kevesebbet kell költeni. A felújítás során a külső nyílászárókat műanyag ajtókra, ablakokra cserélték. A homlokzat hőszigetelést és új színezést kapott. A lapos tetőn hő- és vízszigetelést végeztek. A tetőre napelemek kerültek, így az iskola üzemeltetéséhez megújuló energiát is felhasználnak. Az iskola villámvédelmi rendszere is megújult.

A Vörösmarty esetében talán félő volt, hogy a felújítással elveszíti eredeti karakterisztikáját, az első képek alapján úgy tűnik, hogy ez nem így történt. A színvilág például maradt, az épület paneles felépítését az árnyalatok váltakozása idézi fel. A jellegzetes bejárati ajtóktól sajnos megszabadultak, azokat is jellegtelen műanyag nyílászárók váltották.

Bal fotó: szegedpolus.hu. Jobb fotó: Iványi Aurél / Önkormányzat

De vissza a felújításhoz. Korszerűsítették az iskola fűtési rendszerét is, a hőközpontba két új gázkazánt építettek be, és kicserélték a radiátorokat. A tantermeket, a folyosókat és a többi helyiséget kifestették. Az épületben akadálymentes illemhelyet és mosdót alakítottak ki, ezenkívül pedig az akadálymentesítés részeként a vakokat és gyengénlátókat taktilis burkolati jelek és Braille-írásos információs tábla segíti a tájékozódásban.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 2018 óta megújult a Bonifert Domonkos, a Tabán, a Tarjáni Kéttannyelvű és a Weöres Sándor Általános Iskola, a Petőfi Sándor Általános Iskola Bálint Sándor Tagiskolája, valamint a Vörösmarty Mihály Általános Iskola. Ezekre az önkormányzat összesen bruttó 2 milliárd 778 millió forintot fordított (ebből 1 milliárd 860 millió forint uniós támogatás, 918 millió forint saját forrás).

A felújítást egyébként eredetileg már 2018-ra el kellett volna végezni, ez szerepel ugyanis a 2016-ban nyert támogatás dokumentumaiban. A közbeszerzési eljárás csúszása miatt azonban ez nem sikerült, és 2019. október 31-re módosították a határidőt, ami szintén korainak bizonyult, hiszen a munka csak 2020 januárjában indult meg, miután január 14-én a város és a kivitelező aláírta a szerződést.

Fotó: Iványi Aurél / Önkormányzat
Fotó: Iványi Aurél / Önkormányzat