Elárverezik egy szegedi születésű fotós képeit

Nickolas Muray, magyarul Muray Miklós, Frida Kahló festőnőről készített fotói kerülnek pár órán belül aukcióra.

Az aukciót a neves New York-i Sotheby’s aukciósház hirdeti, és online is lehet licitálni.

A világhírű fotós Szegeden született, majd 1913 kivándorolt Amerikába, ahol 1920-ban meg is nyitotta saját műtermét. Humphrey Bogartról, és Greta Garbóról is készített portrékat, de a festőnőhöz nem csupán a szakma kötötte.

Ugyanis Muray és Kahló hosszú ideig viszonyt folytattak. Egészen olyan hosszú ideig, hogy közben mindketten el is váltak és újraházasodtak, csak éppen nem egymással. Egy évtizedig tartott a viszonyuk, ami komolyabbra sosem fordult. A kapcsolatnak végül 1940-ben lett vége, amire bizonyíték, egy 1939- május 16-án kelt levél is, amit a fotós írt a művésznőnek.

„A mi hármasunk igazából csak a ti kettősötök volt. Ezt mindig is éreztem. Elmondták a könnyeid, ha meghallottad a hangját. De kívülállóként is örökké hálás leszek azért a Boldogságért, amit félkézzel is olyan bőkezűen adtál”

A képek árai egyébként meglehetősen borsosnak mondhatók, ugyanis a kezdő licit mindegyiknél 15 ezer dollár, azaz több, mint 4 millió forint. Tehát, ha van valahol elfekvőben pár milliód, most befektetheted azt egy kis modern kori művészetbe.

 

Nyitókép: Frida Kahló az ágyban Fotó: Nők Lapja / Nickolas Muray

Forrás: Szeretlek Magyarország, Magyar Nemzeti Galéria, Sotheby’s