Eladó Szeged egyik utolsó téglaborítású gyárépülete

A 19. század végén a legtöbb nagyvárosban világszerte szinte ugyanolyan gyárépületeket húztak fel. Semmi díszítés, semmi cizellálás, csak egy csupasz téglaépület, nem volt nagy különlegesség köztük, hiszen a cél a hatékony termelés volt. Szegeden is volt egy csomó ilyen, azonban az elmúlt évtizedekben sorra tűntek el vagy alakították át őket, így mára alig maradt pár.

Hirdetés
Hirdetés

 

Az egyik, ami fennmaradt, a Kálvária sugárúton az öntöde és a vadaspark közt levő malomépület. Ezt nemrég hirdették meg eladásra. A négy szintes, összesen nagyjából 3200m² alapterületű épületet (és a hozzá tartozó melléképületeket) 290 millió forintért hirdetik. Az épület ipari műemlék jellegű, de még sincs műemlékként nyilvántartva, ezért akár bontható is lenne, amivel a város az egyik utolsó ilyen épületét temetné el, ahogyan tették azt az újszegedi és a belvárosi kendergyár esetében is.

Fotó: ingatlan.com

Az 1900 körül épülhetett malom elég impozáns látványt nyújt, szinte bármit bele lehet álmodni: szállodát, bevásárlóközpontot, szórakozóhelyet, de ha a környék, a város és a gazdaság adottságait is górcső alá vesszük, akkor már valószínűbb, hogy megmarad valamiféle termelőegységként, legfeljebb irodát alakítanak ki benne.

Az biztos, hogy lenyűgözően néz ki, és a fotók alapján a belső faszerkezet is jól viselte át a múlt évszázadot.

Fotó: ingatlan.com
Fotó: ingatlan.com