Eladná a város a Széchenyi téren lévő Grünn Orbán-házat

A Délmagyarország vette észre, hogy ma tárgyalták a Grünn Orbán-ház eladását a városi közgyűlés Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottságának nyilvános ülésén, ezúttal már a pályázati kiírás és adásvételi szerződés tervezetének jóváhagyásáról szavaztak.

Mi is beszámoltunk idén januárban arról a közgyűlési szavazásról, amikor eldőlt: eladják az épületet. A mostani szavazás viszont már az ingatlan pályázati kiírásának és adásvételi szerződés tervezetének jóváhagyásáról szólt, tehát az ügy halad előre, lassan megtudhatjuk lesz-e vevő rá az árverésen. A Széchenyi tér 13. szám alatt álló Grünn Orbán-ház 1810-ben épült Vedres István tervei alapján, aki olyan szegedi épületekhez köthető még, mint az eredeti, 18. században épült városháza vagy a rókusi templom helyén az árvízig állott kápolna. A most eladandó, empire stílusban épült ház földszintjén működött korábban Szeged első nyomdája, amelyet az épület névadója, Grünn Orbán Fülöp alapított 1801-ben. Egy komolyabb vendéglátó egység, az Anyám tyúkjai pedig még 2018 nyarán zárt be itt.

Az épület jelenleg az IKV Zrt. hasznosításában áll. A leírás alapján az épületben a földszint teljes területét az üzletterek foglalják el. A pince állapota gyenge, rossz, az alapozáson viszont meghibásodásra utaló repedések nem láthatóak. Az épület falazásának és szigetelésének állapota megfelelő, a födémeknél jelentős károsodásukra utaló behajlás nem tapasztalható. A tetőszerkezet kisebb javításra szorul, a tetőfedés csereérett. Ezek alapján a műemlék épület közepes-gyenge műszaki állapotának felújítása jelentős költséggel járna, ezért döntött az önkormányzat az értékesítés mellett. Erre akkor Bartók Csaba azt válaszolta a SzegedMának, hogy „Adják tartósan bérbe, hasznosítsák, telepítsenek bele megtérülő szolgáltatásokat. Ha a magánszemélyeknek megéri, akkor az önkormányzatnak is meg kell, hogy érje”.

Az IKV Zrt. értékbecslése szerint az ingatlan értéke 340 millió forint, így innen indul a licit. Az önkormányzat honlapjára már felkerült az adásvételi szerződés tervezete is. Ebből kiderül, hogy a vevőnek a szerződés aláírása utáni három éven belül fel kell újítania az ingatlant, erre egyszer kérhet egy éves halasztást. A tulajdonjogot átruházni csak természetes személy vagy úgynevezett átlátható szervezet részére lehet. Természetesen a felújítás megkezdése előtt be kell szerezni az építésügyi és más hatóságok engedélyét is. Ezekkel a kikötésekkel valószínűleg biztosítanák azt, hogy az épület ne tudjon a nemrég lebontott felsővárosi napsugaras ház sorsára jutni.

 

Nyitókép: palmculture.eu