Eladhatja a város Szeged egyik legrégebbi lakóházát

A decemberi közgyűlésen megszavazták, hogy az önkormányzat értékesíti Szeged egyik legrégebbi épületét, az 1810-ben átadott Grünn Orbán-házat – írja a SzegedMa. Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke szerint az önkormányzatnak értékesítés helyett megtérülő szolgáltatásokat kellene telepítenie a nagy múltú épületbe.

A Széchenyi tér 13. szám alatt álló Grünn Orbán-ház 1810-ben épült híres Vedres István tervei alapján, aki olyan szegedi épületekhez köthető még, mint az eredeti, 18. században épült városháza vagy a rókusi templom helyén az árvízig állott kápolna. A most eladandó ház földszintjén működött korábban Szeged első nyomdája, amelyet az épület névadója, Grünn Orbán Fülöp alapított 1801-ben, egy színvonalasabb étterem, az Anyám tyúkjai pedig nemrég zárt be itt.

Az épület jelenleg az IKV hasznosításában áll, belőle a bérlők egy személy kivételével kiköltöztek. Közepes-gyenge műszaki állapotának felújítása jelentős költséggel járna, ezért döntöttek az értékesítés mellett. Az IKV Zrt. értékbecslése szerint az ingatlan értéke 340 millió forint.

Fotó: varosnezesszeged.hu

A helyi Fidesz-elnök azt javasolja, hogy ne adja el a város a Grünn Orbán-házat, hiszen ez egy történelmi jelentőségű épület. „Adják tartósan bérbe, hasznosítsák, telepítsenek bele megtérülő szolgáltatásokat. Ha a magánszemélyeknek megéri, akkor az önkormányzatnak is meg kell, hogy érje” – mondta Bartók a SzegedMának.

Az eladással kapcsolatban megkerestük az önkormányzatot. Frissítjük a cikket, amint választ kapunk.

 

Frissítés (január 8. 12:45): megkaptuk a választ az önkormányzattól, ahol elmondták, hogy „a Széchenyi tér 13. alatti ingatlant a közepes-gyenge műszaki állapota miatt felmerülő jelentős felújítási költsége miatt értékesíti az önkormányzat nyilvános pályázat útján, aminek előkészítése folyamatban van”, és hogy a műemléki mivolta növeli a felújítás költségeit. Azon kérdéseinkre, hogy van-e már érdeklődő, vagy hogy az önkormányzat lát-e fantáziát az épületben valamilyen hasznosításra, nem válaszoltak.