Egységes menetrendet és tarifarendszert dolgoz ki az MÁV és az SZKT

A mai napon megállapodást kötött a MÁV-START Zrt. és a Szegedi Közlekedési Társaság, ennek célja – a kormányzati, önkormányzati és szolgáltatói célkitűzéseknek megfelelően – a szegedi térséget érintő vasúti és helyi személyszállítási közszolgáltatók közötti hálózati, menetrendi és tarifális együttműködés kialakítása – írja közleményében a vasúttársaság. Az együttműködésnek köszönhetően várhatóan év végén már a MÁV applikációján keresztül is meg tudják vásárolni az utasok a vasúti és a helyi tömegközlekedésre a jegyüket, így érintésmentesen, sorban állás nélkül megválthatják azokat.

Mint írják, kiemelt, közös cél Szeged város közösségi közlekedési elérhetőségének fejlesztése, a szolgáltatások összekapcsolása. Ennek érdekében a két vállalat a jövőben kölcsönösen támogatja egymás munkáját, gondoskodik a rendelkezésre álló közlekedési hálózat- és infrastruktúrafejlesztési elképzelések összehangolásáról, közös fejlesztési koncepciók kidolgozásáról. A fejlesztési elképzelések és az utasforgalmi információk alapján egységes menetrendi javaslatokat dolgoznak ki Szeged közösségi közlekedési kiszolgálására vonatkozóan a helyi, a regionális és a távolsági utazási igények magas színvonalú, hatékony kielégítése érdekében. Megteremtik a helyi és a vasúti díjszabásból adódó tarifális együttműködési lehetőségeket, a szolgáltatói értékesítési rendszerek közötti együttműködés kialakítására és a díjtermékek kölcsönös értékesítési lehetőségének vizsgálatára vonatkozóan pedig javaslatokat dolgoznak ki.

Kerékgyártó József MÁV-vezérigazgató és Majó-Petri Zoltán SZKT-ügyvezető aláír. Fotó: MÁV-START Zrt.

A megállapodásban rögzített célok elérése érdekében a felek operatív munkacsoportokat hoznak létre, és a konkrét feladatokat munkatervben rögzítik, az együttműködés eredményét évente értékelik.

A MÁV szerint ezzel újabb fontos lépéshez érkeztek, mivel Kecskemét, Veszprém és Debrecen után Szegeddel is sikerült együttműködési megállapodást kötniük. A megállapodás eredményeképpen közös díjszabási és közös értékesítési politikát terveznek kialakítani.