Egymillió fát ültetne a Momentum Csongrád megyében

Mihálik Edvin, a Momentum Mozgalom szegedi alapszervezetének képviselője tartott ma kora délután sajtótájékoztatót a klímaváltozás elleni, egész Csongrád megyére kiterjedő programjuk kapcsán.

A Momentum a következő öt éves önkormányzati ciklusra vonatkozó terveivel, programjával ismertette meg a sajtó megjelent képviselőit. „Nem érünk rá!” jelmondata kapcsán Mihálik Edvin kifejtette, hogy a mainstream világpolitikával szemben (melyet akár Donald Trump akár a magyar kormány képvisel) azonnali cselekvésre van szükség, mivel 50 év múlva már késő lesz a tettek mezejére lépni. 1980 és 2019 között 1,5 fokkal nőtt a Csongrád megyei átlaghőmérséklet és ez folyamatosan nő.

A képviselő elmondása szerint közös érdekünk, hogy olyan városban, illetve megyében élhessünk, ahol nincs malária-járvány, a gazdáknak nem kell tartaniuk az elsivatagosodástól, ahol augusztusban anélkül lehetne kimenni az utcára, hogy a megemelkedett hőmérséklet miatt az egészségügyi kockázatot jelentsen vagy hogy még 50 év múlva is legyen ivóvizünk.

Ezen elvek mentén hirdette meg a következő, 2019-2024-es önkormányzati ciklusra a mozgalom környezetvédelmi programját. Az ebben foglaltak alapján mintegy egymillió fát ültetnének Csongrád megye egész területén. Ezzel hosszú távon, 20 év alatt közel 120 000 tonna oxigén előállítása járna. Az oxigén termelés mellett az átlaghőmérsékletre is jótékony hatással lenne az egymillió új fa: 15 fokkal csökkenne a lomtakaró alatti és 3 fokkal a beltéri hőfok.

Vidéki, kisebb települések esetében, a régi alföldi tanyák mintájára véderdőket javasol a mozgalom a házak köré, nagyvárosokban pedig úgynevezett klímaszigetek biztosítanák a zöld területekkel járó jótékony hatásokat az emberek életére nézve. Olyan fajtájú fákat szeretne ültetni a Momentum, melyek nem csak a városképet egészítik ki, hanem allergén jellegüket tekintve is a legkevesebb kockázatot jelentik.

Fotó: Balogh Gergő / Szegeder

A sajtótájékoztatóban Mihálik Edvin kiemelte még csapadék-újrahasznosítás fontosságát és azt, hogy a környezetbarát öntözés rendkívül alacsony, mindössze 1%-os arányát a következő öt évben 50%-ra kell emelni. A Momentum Mozgalom szegedi alapszervezete támogatja továbbá a fecskevédő programot, kiemelve hasznosságukat a szúnyogok és más kártékony rovarok elleni közdelemben.

Az egymillió fára kiterjedő programpontjukat tekintve, a képviselő ígérete szerint, fel fogják venni a kapcsolatot Szeged és más Csongrád megyei települések önkormányzataival, polgármestereivel és szakértőivel. Céljuk olyan megegyezések kialakítása, melyekben az érintett városvezetések minél több fa telepítését vállalják saját településeiken és azok környékén.

Fotó: Balogh Gergő / Szegeder

A kissé plázásra sikerült sajtótájékoztató (benne volt minden, vagyis minden volt benne) végén Mihálik Edvin kiemelte az örömteli tényt, hogy Szeged élen jár a környezetvédelmi megoldásokban (lsd. Zöld Város Program, városrészek átállása geotermikus energiára vagy az elektromos járművek kiemelkedő száma a tömegközlekedésben). A sajtótájékoztató végén kiemelte a kulcsmondatot, mely minden jól hangzó tétel ellenére valóban jelenünk legfontosabb globális célkitűzését foglalja magában lokális formában:

„Célunk, hogy megyénket megmentsük a klímaváltozás problémáitól.”

 

Nyitókép: Balogh Gergő / Szegeder