Egyetlen képen a globális felmelegedés elmúlt száz éve Magyarországon

A fenti képen az látható, hogy 1901 és 2018 között milyen irányba változott hazánk éves átlaghőmérséklete. Balról jobbra haladunk, ha az adott csíktól jobbra meleg színt látunk, az azt jelenti emelkedett a hőmérséklet az előző évhez képest, ha hideget, akkor pedig csökkent. Csakhogy nem igazán látunk hideget: bár a kép baloldalán-közepén még jócskán vannak hűlő időszakok, sajnos ahogy jobbra elérjük napjainkat az látszik, hogy egyre jobban melegszünk, amiből egy dolog azonnal levonható. Eszerint

a globális felmelegedés ugyanúgy érinti Magyarországot, mint bármely más részét a bolygónak.

Persze van ahol még rosszabb a helyzet, Kecskemétet és Somoskőújfalut például nem fenyegeti az a veszély, hogy éveken belül elárasztja őket az óceán, de itthon is tapasztalunk dolgokat. Például azt, hogy elviselhetetlen forróság van vagy hogy egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy a malária ugyanolyan fenyegető veszély legyen ránk nézve, mint a rák.

Magyarországon egyébként valamennyire rendszertelen a dolog, a Föld egészét tekintve például így néz ki a kép (itt 1850-től van mérve):

A dolog egyébként úgy tűnik nem kap kevés médiafigyelmet. Amellett pedig, hogy sokan írnak és foglalkoznak most ezzel, olyan kulturális jelentőségre is szert tett, hogy például a 2017-ben Szegeden is koncertező, nyíltan a klímaváltozással is foglalkozó Enter Shikari nevű brit rockzenekar ilyen háttérrel lép fel mostanában. Így:

Fotó: Tom Pullen

Aki szeretne más országokat/régiókat is meglesni, annak erre tessék.