Cáfolja az Egyetem TV, hogy kormánypárti hírcsatornává alakulnának

Image result for Irínyi épület

Azt mondják, új stúdió sem épül, és továbbra is egyetemisták gyártják a műsorokat.

Tavaly novemberben a Magyar Narancs kétrészes cikksorozatban számolt be arról, hogy értesüléseik szerint az SZTE EHÖK által megvett, és azóta Egyetem TV néven üzemeltetett egykori Telin TV hírcsatornává alakul, hogy kormányközeli konkurenciája legyen a szocialista városvezetéshez közel álló Szeged TV-nek, és Botka László polgármestert támadja a 2019-es önkormányzati választási kampányban. A cikk szerint ennek érdekében hírstúdió épül az egyetem Irínyi épülete alatt, és a csatornát Belénessy Csaba, a köztévé regionális stúdióinak egykori irányítója fogja majd össze szakmailag.

Ezzel kapcsolatban kerestük meg az Egyetem TV ügyvezetőjét.

 

„A televíziónak nincs stúdiója, az SZTE EHÖK média központ részeként, az Irinyi épület pincéjében, a volt SZTE BTK kommunikáció tanszék két termében zajlanak forgatások. Tehát semmilyen beruházás nem történt, persze ha egy alapos takarítás beruházásnak minősül, akkor más a helyzet” – mondta el lapunknak Szentesi Sándor, az Egyetem TV ügyvezetője, aki hozzátette: jelenleg is zajlanak új pilot műsorok fejlesztései, de a csatornának nem elsődleges célja, hogy klasszikus híradót vagy hírháttér műsort indítson, hanem hogy egyetemisták készítsék a műsoraikat. Arról, hogy Belenéssy, illetve kormányközeli orgánumok műsorvezetői érkeznek-e hozzájuk, azt mondta, lassan fél éve jelentek meg a cikkek, azóta sem történt ilyesmi.

„Sajnálatosnak tarjuk egyébként, hogy valakik vagy Botka-pártinak vagy kormányközelinek tudnak elképzelni egy regionális televíziót. Mi egyetem-közeli, azon belül hallgatói önkormányzat-közeliek vagyunk” – összegezte Szentesi.

A cikkek azt is pedzegették, hogy rádióstúdió is épül ugyanitt, amely a térségben hírszerkesztésében leginkább függetlennek mondható nagyelérésű médiumnak, a Rádió 88-nak állítana konkurenciát. Erre Szentesi azt mondta, hogy létezik egy Szegedi Egyetemi Rádió náluk, amelynek ugyan figyelmünkbe ajánlja DUE-díjazott műsorait, de mint fogalmazott, „sajnos nem tart ott, hogy bárminek is a konkurenciája legyen”.

Média nélkül azért nem marad Szegeden a kormánypárt. A Lapcom kiadó 2017 őszi felvásárlásával a kormányközeli, és állami hirdetésekkel kitömött Közép-Európai Sajtó- és Médiaalapítványhoz (KESMA) került a Délmagyarország és annak online kiadása, szintén a KESMA-hoz tartozik a Szegedma.hu és annak print lapja, a Déli Szó, ahogyan az egyébként helyi hírekkel a szegedmások által ellátott, a korábban Habony Árpád informális miniszterelnöki tanácsadó cégéhez tartozó Lokál Extra hetilap is.

 

Nyitókép: az egyetem Irínyi épületének részlete. Fotó: u-szeged.hu