Jövőre már kötelező lesz a nyelvvizsga az egyetemi felvételihez

Jövőre, azaz 2020-tól már kötelező lesz a nyelvvizsga annak, aki felsőoktatási intézménybe szeretne jelentkezni – írja a Magyar Nemzet nyomán az Index.

 

Hirdetés

A rendelkezést még 2014 decemberében fogadta el a kormány. Eszerint alapfeltétel lesz a legalább B2-es szintű komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenlő okirat vagy emelt szintű érettségi az adott nyelvből.

A Magyar Nemzetnek a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke, Berényi Milán elmondta, hogy az utóbbi évekből az látszik, hogy a jelentkezőknek kevesebb, mint felének, úgy 45%-ának volt csak nyelvvizsgája, de ez a szám úgy 10%-kal magasabb azok körében, akiket ténylegesen fel is vettek.

érettségi nyelvvizsga felvételi egyetem
Fotó: Faludi Imre / MTI

A statisztikák nem meglepő eredménye szerint Budapesten és a nagyobb városokban jelentősen nagyobb azoknak az aránya, akik vagy emelt érettségit, vagy nyelvvizsgát tesznek még a felvételi előtt, mint a kisebb településeken.

Berényi hozzátette, hogy aki motivált, az a következő egy évben még simán elérheti a középfokú szintet, és gond nélkül juthat be a felsőoktatásba, persze ha másból is megfelel.