Egyelőre csak fideszes plakátok vannak a szegedi oszlopokon

Bár korábban a Népszava arról írt, hogy elsősorban az ellenzéki pártok plakátolási lehetőségeit szűkítheti, hogy a villanyoszlopok tulajdonosainak jelentős része egy kormányközeli tulajdonú reklámcég mögé bújva nem engedélyezi a választási plakátok kihelyezését, Szegeden egyelőre ahol lehet, ott is csak fideszes plakátokat látni. Megkérdeztük az ellenzéket, fognak-e ők is kihelyezni EP-posztereket, és szembesültünk a valódi okkal: káosz uralkodik, a terén, lehet-e, pedig – spoiler alert – a Szegeden is szolgáltató NKM-nél biztosan lehet, csak picit több szabályt kell betartani, mint korábban.

Mihálik Edvin, a Momentum szegedi szervezetének elnöke azt mondta, egyelőre nincs még Szegeden EP-plakátjuk, de elképzelhető, hogy a jövőben lesz. Ők egyébként ifjúsági tagozatuk elnökének posztja szerint tegnap Budapesten több ezer plakátot helyeztek ki oszlopokra, kartonnal felhelyezve – ahogy Szegeden egyelőre csak a kormánypárt tette, és ahogyan lehet az új szabályok szerint.

Tóth Péter, a Jobbik megyei elnöke azt mondta lapunknak, náluk biztosan lesznek Szegeden is plakátok az oszlopokon. Kovács Tamás, a Párbeszéd megyei elnöke is ugyanezt mondta a szocialistákkal közös listájuk plakátjairól, ám nála már érződött, hogy nagy a bizonytalanság a pártok közt a plakátkihelyezések jogi hátteréről.

Hirdetés

 

 

Voltak olyan DK-s aktivisták, akiknek maga Dobrev Klára listavezető javasolta, hogy szedjék le a házilag kinyomtatott politikai plakátokat és csak ablakba tegyenek ki, nehogy megbüntéssék őket (ebben amúgy biztosan tévedett, mert az aktivisták a Bölcsészkar Petőfi épülete előtti, direkt erre a célra kialakított plakáthelyére tették ki a ragaszokat, ahová szabad, ahogy a Széchenyi téren és az Aradi Vértanúk terén lévő, összesen három hasonló helyre is, de nyilván nem ismeri a szegedi plakáthelyeket).

Fotó: Koszta Amina

A káosz gyökere, hogy ahogy a fent idézett cikk említi, egy új jogszabály miatt írásbeli engedélyhez kötött a plakátok kihelyezését, és az ország jelentős részében az áramszolgáltatók többségénél nem egyértelmű, hogy engedik vagy sem. Viszont a Szegeden is szolgáltató Nemzeti Közműszolgáltató (NKM) egyértelműen kimondta, hogy engedélyezi bizonyos feltételek betartása mellett a hozzátartozó oszlopokon a plakátolást, így Szegeden azok a pártok, amelyek ezeket teljesítik, nyugodtan hirdethetnek. A feltételek a következők:

  • Olyan plakátok tehetők föl, amelyek egy az egyben (“állagsérelem nélkül”) eltávolíthatóak, azaz a gyakorlatban a kartonra, faroslemezre, műanyagra ragasztott, vagy nyomtatott plakátok mehetnek, a “ragasztgatós” verzió nem engedélyezett. Ezeket stabilan kell rögzíteni, úgy, hogy a rögzítés se sértse meg az oszlopot, amikor leszedik és a rögzítő pánt sem lehet testi sérülés okozására sem alkalmas (pl. hegyes, éles perem vagy él).
  • A plakátok maximum 1,5 x 1 m nagyságúak lehetnek és a hordozóeszközükkel együtt nem lehetnek nehezebbek két kilónál.
  • Kihelyezésük előtt engedélyezési kérelmet kell benyújtani, amit a választáson induló szervezetek az NKM weboldalán lévő formanyomtatványon keseztóül tudnak megtenni, amihez a nyilvántartásba vétele igazolását is csatolni kell.

Alkalmazkodva az előírásokhoz a legtöbb párt átállt a kemény, rögzíthető oszlop-plakátolásra, ami valószínűleg tényleg megkönnyíti majd a kampány utáni takarítást. Sok városban egyébként ki szoktak tenni külön fa lemezeket, ahova a kampányplakátokat lehet kihelyezni, teljesen tehát nem fog eltűnni a ragasztgatás sem fog eltűnni, bár Szegeden ilyen felületet még nem láttam.