Egy hónap alatt 71 bevándorlót fogtak Szegeden a rendőrök

Még február 8-án írtunk arról, hogy egy Délmagyarország-cikk szerint Szegedet ellepték a bevándorlók. Ebben a cikkben olyan mondatok hangzottak el, minthogy a migránsok „Újszegeden és Szőregen is egyre többen vannak”, Szőregen „fákra aggatott zacskók is jelzik, valaki kijelölte az utat az illegális határátlépőknek”, vagyhogy az újszegedi ártérterek – melyek közkedvelt sétálóhelyek – olyannyira eldurvultak migránsvonalon, hogy „egyedül szinte senki sem merészkedik az erdőbe”.

Erről született cikkünk igencsak nagy visszhangot kapott, több mint 70 hozzászólás érkezett, különböző véleményeket bemutatva. A többség egyenesen nem értette, miről szól az eredeti DM-cikk, mivel Szőregen például „nemhogy migránst, még őzet se látni”. Mások viszont az ellenkezőjét állították, mondván, igenis vannak bevándorlók ezekben a városrészekben, csak nem sok. Na meg ott volt Marianna is, aki külön üzenetet írt nekünk, hogy tudassa, hiteltelenek vagyunk, ezért leiratkozik.

Íme néhány hozzászólás:

  • „Újszegeden lakom,közel a Tiszához,rokonság Szőregen. Eddig nem féltünk de most retteghetünk ezen cikk alapján 🙂 Én még nem láttam errefelé mingráncsot , de ha jobban belegondolok a szomszéd lépcsőházban lakik egy Afro fiú a másik házban pedig egy Indiai-pakisztáni fiú. Kisboltban ha találkoztunk pár szót váltottunk,na de mostantól tőlük is félhetek . Jó is lesz ha megszünik a nylon zsacskók gyártása ,környezeti szempontból , így legalább nem tudnak vele jelezni ezután 🙂 Jól ellett rontva a hétvégém , Délmagyar ismét remekelt :)”
  • „Ma reggel 8 körül a Szilléri sgt-on jött velünk szemben kettő. Csöpp kis hátizsákkal a hátukon, arcba mélyen belehúzott kapucnival. A SPAR sarkánál megálltak, tanakodtak, utána elindultak a Csillag tér irányába. Elég szaporán.”
  • „Én le szoktam járni sétálni, még egy migránst sem láttam, aki meg nem mer lemenni, azt maximum sajnálni tudom, hogy ennyire bekajálta a sok kormánymédiás hazugságot.”
  • „Emberek el ne higgyétek. Nem igaz. A fiam olyan helyen lakik ahol ezek bujkálni, mocorogni szoktak, a nagy áradat óta egyet látott. A delmagyar is kormanyparti ujsag lett. NE HIGGYÉTEK EL EGY SZAVAT SEM!”
  • „Csak halkan megsúgom : Ma is vagy egy tucat ember sétált az ártéri erdőben Újszegeden. Minek kell a jónépet szarkeveréssel riogatni ? Tudom-tudom. Kell a figyelem felkeltés igaz ?”

A lényeg, hogy az ügyben megkerestük a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányságot, hogy megtudjuk, mi az igazság, mennyire megszokott jelenség Szeged belterületén, kifejezetten Újszegeden és Szőregen a bevándorlók jelenléte. „Az Ön által említett időszakban (2020.01.01.- 2020.01.31.)

Szeged-Szőreg, illetve Újszeged területén 16 esetben 71 illegális migránst tartóztattak fel a rendőrök,

ugyanebben az időszakban Csongrád megyében összesen 1275 illegális migránssal szemben intézkedtek” – áll a rendőrség válaszában.

A rendőrség tapasztalatai szerint a határsértők elsősorban a települések külterületi részein jelennek meg. Mint írják, a lakosság szubjektív biztonságérzetének megőrzése érdekében kiemelt feladat a migráció elleni fellépés, így nem ritka, hogy a városok be- és kivezető útjain az állampolgárok rendőrjárőrökkel találkoznak, akik feladata többek közt az esetlegesen megjelenő illegális migránsok feltartóztatása is.

Bevándorlók tehát vannak, habár jellemzően nem a Belvárosban találkozni velük, hanem déli városrészekben, azok peremén. És hogy hogyan jutnak be az országba? Egy részük át tud jutni a kerítésen különböző módszerekkel, egy részük pedig egyszerűen megpróbálja megkerülni a határt Románia felől, a fizikai valójában létező határzár ugyanis csak a hármashatárig tart:

Fotó: Sóki Tamás / MTI