Egy év börtönre ítélték a röszkei átkelőnél elfogott migránsokat

Egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta első fokon a Szegedi Járásbíróság csütörtökön azt a négy férfit, aki kedd hajnalban egy nagyobb csoport tagjaként Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át, illegálisan jutott be Magyarország területére.

A bíróság tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a két szír és két palesztin férfit. A vádlottakat négy évre kiutasították Magyarország területéről.

A vádlottak a bíróságon nem tettek vallomást, de a rendőrségnek beismerték bűnösségüket, azt mondták, nem vettek részt a kerítés megrongálásában, a tömeggel tartva lépték át a határt. Egyikük arról beszélt, hogy nem szervezett akció volt, spontán történtek a dolgok az átkelőnél, olyan kiáltásokat is hallott, hogy megnyílt a határ.

Az egyik vádlott, aki damaszkuszi házukat ért bombatámadás során szerzett súlyos sérüléseket, azt mondta, a határ átlépése után elesett, és már nem tudott visszatérni a vajdasági oldalra.

Fotó: Frank Yvette / Délmagyar

A fegyveres biztonsági őrök tárgyaláson ismertetett vallomása szerint a határ másik oldaláról éjszaka többen is az átkelőt lezáró kapuhoz mentek, a vajdasági oldalról gépkocsik érkezését és beszédhangokat hallottak. Éjszaka nagyon erős köd volt, a látótávolság nem haladta meg a 30 métert.

A migránsok hangosan kiabáltak, ritmusosan skandáltak, a határ áttörése előtt és azt követően is. A magyar területre lépő emberek mozgása fenyegetőnek hatott, az egyik őr úgy fogalmazott, olyan volt, „mintha rohamra indulna egy tömeg”.

A közelben elfogtak egy magát algériai állampolgárnak valló férfi is, aki négy társával a tömegtől függetlenül a kerítésre egy pallót helyezve mászott át magyar területre, őt határzár tiltott átlépésének bűntettében mondták ki bűnösnek, tíz hónap börtönbüntetést kapott két évre felfüggesztve, négy év kiutasítás mellett.

Az ügyészség súlyosítás, a vádlottak és védőik enyhítés érdekében fellebbeztek. A Damaszkuszban megsérült vádlott közölte, menedékkérelmet kíván benyújtani. A bíróság elrendelte a letöltendő börtönre ítélt vádlottak letartóztatását. (via MTI)