Egy csomó elektromos taxit vettek a magyarok

Az ITM szerint eredményes volt az elektromos taxik beszerzését szolgáló pályázat, mely keretein belül mintegy 280 új gépjármű megvásárlását támogatja a kormány közel 2,3 milliárd forint értékben.

Eddig 279 tisztán elektromos taxi megvásárlására ítéltek oda támogatást 256 pályázónak, összesen 2,3 milliárd forint értékben. További 13 igénylés esetében még a hiánypótlást végzik a vállalkozók. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára, Schanda Tamás szerint a környezet védelme a kormány számára nem csak egy divatos jelszó, hanem egy küldetés, amelyet a koronavírus-járvány idején is teljesítenek. „Az elmúlt fél évben sem álltunk meg, végrehajtjuk a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltakat” – mondta Schanda, utalva arra, hogy a dokumentum az elektromobilitás terén is határozott célokat ír elő.

A május 20-án meghirdetett, több fajta elektromos jármű beszerzésére indított pályázat keretében eredetileg 2 milliárd forint volt a személytaxi-szolgáltatással vagy személygépkocsis személyszállítással foglalkozó szolgáltatók számára elkülönítve. Mivel a lehetőség rendkívül népszerűnek bizonyult, a tárca megemelte a rendelkezésre álló keretet, hogy több igénylő támogatást kaphasson. A pályázat keretében a maximum bruttó 15 millió forintos gépjárművek beszerzési árának 55 százalékát lehetett igényelni.

A minisztérium szerint ez a kormányzati program gyorsítja a környezetkímélő járművek magyarországi elterjedését, amelynek üteme már korábban is az európai élmezőnybe tartozott. 2020 első felében az uniós tagállamok közül hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben a forgalomba helyezett alternatív hajtású autók száma. A zöld rendszámos gépkocsikból több mint 20 ezer közlekedik a magyar utakon, kétszer annyi, mint a múlt év elején.

A taxitámogatásról még tavasszal Horváth András készített videót, ezt is érdemes lehet megnézni:

Két és fél milla támogatás autóra. Taxira 8 milla. Robogóra meg…

5 milliárdot fordítanak támogatásra. Támogathatsz itt: https://www.youtube.com/channel/UCeAB8_SpJPf-xLP4VqHk6TQ/join vagy itt: https://patreon.com/handras In…