Egészen elképesztő emberipreparátum-gyűjteménye van a szegedi egyetemnek, amiről jó eséllyel nem is hallottál még

Én legalábbis most szereztem tudomást, amikor bejelentésre került, hogy megújult a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar európai szinten is egyedülálló emberipreparátum-gyűjteménye, a medikusképzés szolgálatába állított kiállítás anyagáról az év végére háromdimenziós atlasz is készül – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint megjelenésében és technikailag is megújult az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet anatómiai gyűjteménye. A Gellért Albert Anatómiai Múzeum biztonságosabb, három oldalról üvegezett tárlókat kapott, amelyekben a korszerű LED-es megvilágításnak köszönhetően jobban érvényesülnek a precíz kidolgozottsággal preparált emberi torzók, szervek, alsó- és felső végtagok, zsigerek, szövetek, ér- és idegképletek.

Fotó: Szegedi Tudományegyetem

A szegedi orvosképzés szolgálatába állított kiállításon csaknem félezer humán preparátum található, ami a maga nemében is példa nélküli. Az SZTE tudománytörténeti jelentőségű gyűjteményét becses kincsként őrzik, a laikus közönség számára nem látogatható kiállítás komoly szerepet tölt be az orvosképzés és a tudományos ismeretterjesztés területén.

A világ legelső paraffinos átitatással készített teljes, az emberi test minden részletére kiterjedő anatómiai gyűjteménye látható a szegedi egyetemen. Az anyagban szerepelnek például csontvázak, belső szervek, tüdő hörgőfát, szívet, aortát, gyomrot és beleket, agyat, valamint nagy számban alsó- és felső végtagot bemutató preparátumok, s emellett több, az alkati adottságokat is megtartó torzó is.

Fotó: Szegedi Tudományegyetem

Például egy fejtől a derékig preparált fiatalemberé, amely nyitott mellkasában szemügyre vehetők a finoman kidolgozott és élethűen megfestett belső szervek. A paraffinos technika az arcvonások megőrzésében is segített, sőt még a szempillák is a helyükön vannak.

„Az egyetem feladata, hogy a kiállítás anyagát megőrizze az utókornak. Várhatóan az év második felére elkészül a gyűjtemény háromdimenziós digitális atlasza, melyben egy speciális hálórendszerre kivetített a képleteket lehet majd több irányba forgatni, a vizsgálni kívánt részeket nagyítani” – írják a közleményben.

A kiállításról egy videót is készítettek, ezt érdemes megnézni:

SZTE ÁOK Anatómiai tárlatvezetés

Az SZTE Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet megújult Gellért Albert Múzeumának tárlatvezetéseA videót a ZENGO Kft. készít…